Začíná festival Splitské léto

14. červenec 2005
Vysílání v Chorvatsku 2009

Meningitida u mladé Češky, která zemřela u Biogradu u mora, není potvrzená. Lékaři dělají testy tkáně. Hasiči v Dalmácii budou kamerami sledovat možná ohniska požáru. V Cetině byli zadrženi dva polští potápěči bez potřebných povolení.

Chorvatští lékaři by měli do zítřka znát výsledky testů tkáně 23ti-leté Češky, která zemřela v pátek v kempu u Biogradu u mora. Možnou příčinou úmrtí byla podle odborníků meningitida. Už v úterý lékaři zveřejnili, že testy krve přítomnost bakterie meningokoka neprokázaly. Nikola Bradarič, epidemiolog z nemocnice ve Splitu, Českému rozhlasu 1 - Radiožurnálu řekl, že bakterie meningokoka je velmi citlivá a po smrti člověka dlouho nepřežívá. Je tedy možné, že ani testy tkáně přítomnost bakterie neprokáží. A závěrečná lékařská zpráva bude založena hlavně na vnějších znacích meningitidy.

Dalmatinčtí hasiči zkoušejí nové kamery na sledování míst, kde hrozí pořáry. První tři kamery budou zapojeny 15.července na Vidové hoře na Brači, na splitském Marjanu a třetí kamera bude na budově Fakulty elektronické a strojnické ve Splitu, kde protipožární kamerový systém vymysleli. Videokamery rozpoznají dým i oheň a informace předají operačnímu centru hasičů. Pokud se systém osvědčí, mohlo by příští rok přibýt 10 nových stanovišt. V celém kraji by jich ale bylo potřeba 40 až 50. Stálo by to 15 milionů kun , což představuje zhruba 2,5 procenta z celkových škod, které požáry v kraji způsobily za rok 2003. Od začátku letošního roku bylo ve splitko-dalmátském kraji dva a půlkrát víc požárů než ve stejném období loňska. Zasažená plocha je však o polovinu menší. Podle udajů hasičů vzniklo 75 procent pozárů neúmyslně.

Dva polské potápěče, kteří neměli potřebné povolení, přistihli v řece Cetine členové Chorvatské horské služby. Předali je policii a Ministerstvu kultury. Poláci byli bez sankcí propuštěni. Velitel horské služby Ivic Čukušica se nad tím podivuje, protože místní potápěči by za tento přestupek zaplatili 25 000 kun. Protože měli Poláci kompletní technické vybavení včetně kmpresoru, Čukušica se domnívá, že nemuselo jít jenom o rekreační potápění, ale o ekonomický zájem: zjistit kavalitu vody a případně vodu z pramene prodávat.

Mezinárodní festival opery, koncertů, činohry, tance a pouličního divadla "Splitské léto" začíná dnes v 21 hod na nádvoří Diokleciánova paláce. Koná se v působivém prostředí, v historickém jádru města i mimo ně. Kromě vlastního repertoáru Chorvatského národního divadla ve Splitu hostí festival četná hudební tělesa, scénická, taneční i uliční představení domácího a zahraničního původu.

Kurzy zahraniční měny Za 100 korun dostanete ve Splitské bance 22 kun a 65 lipa. Euro směníte za 7 kun a 22 lipa.

Ceny benzínu zůstávají stejné jako včera. Za litr benzínu Euro 95 zaplatíte 7 kun a 75 lipa a litr nafty vás bude stát 6.96

Počasí: Zítra bude na Jadranu slunečno s malou oblačností. Vítr bude vát slabý, na moři slabá bura a severozápadní vítr. Ranní teploty 18 až 23 stupňů, nejvyšší denní vystoupí na 27 až 32 stupňů Celsia.

Teplota moře je u Splitu a Bolu na Brači - 24 stupňů. U Hvaru 23 stupňů a u Šibeniku 21 stupňů.

autor: blč
Spustit audio

Více z pořadu