Začíná Febiofest. Uvede ozvěny oscarové sezony, vítěze z Berlinale i Stewartovou na druhou

23. březen 2017

Letošní ročník Febiofestu uvede 155 filmů z 55 zemí. Kromě debutů a současné produkce známých tvůrců dá prostor i dokumentární tvorbě, distribučním předpremiérám i lehce bizarním projektům. Diváci se tak vedle premiéry Žen 20. století, které získaly nominaci na Zlatý glób pro nejlepší herečku a snímek, mohou těšit i například na Gérarda Depardieu v roli Stalina, Salmu Hayekovou požírající zvířecí srdce nebo těhotnou Alice Loweovou na cestě za nemilosrdnou pomstou.

V předpremiéře festival uvede třeba drama Popírání holocaustu s Rachel Weiszovou nebo Úkryt v zoo, který se natáčel v České republice a kde se varšavskou zoologickou zahradou stalo pražské výstaviště. Oba filmy vycházejí ze skutečných událostí.

Čtěte také

Mezi komediemi se představí adaptace nejvtipnější novely Jane Austenové Láska a přátelství, nebo třeba samozvaný postfeministický revenge snímek Nenarozená pomsta, ve kterém dítě vybízí svou matku k vykonání pomsty.

Nezvyklá Pohádka pohádek ukáže lidskost v celé své kráse i ošklivosti, historické drama Stalinova pohovka zase nastíní, jaké to je být jako diktátor chycen do milostného trojúhelníku. Rebecca Hallová pak v dramatu Christine odhalí nitro novinářky Christine Chubbuckové, které v přímém přenosu spáchala sebevraždu.

Prostor dostanou také filmy nominované v rámci letošních předávání cen. Představitelka francouzského snímku Elle Isabelle Huppertová se ucházela o Oscara pro nejlepší herečku, švýcarský Můj život Cukety vyprávějící o chlapci, který po smrti matky putuje do dětského domova, zase bojoval o cenu za nejlepší animovaný snímek. Ruth Neggaová a Joel Edgerton v rolích mladého rasově smíšeného páru v uváděném dramatu Loving byli oba nominováni na Zlatý glób.

Program nabídne rovnou dva filmy s americkou herečkou Kristen Stewartovou. V Personal Shopper si zahraje osobní nákupčí pro obletovanou mediální celebritu, v Jistých ženách zase jednu ze čtveřice žen z Montany, které hledají sebeurčení a své místo ve světě.

V ozvěnách z Berlinale se představí i jihokorejský snímek Sama v noci na břehu moře, ve kterém německý festival ocenil výkon herečky v hlavní roli Kim Minhee, nebo slovensko-česká Pátá loď režisérky Ivety Grófové, který v Berlíně okouzlil dětskou porotu. Vítěze Stříbrného medvěda, thriller Přes kosti mrtvých natočený na motivy knihy polské autorky Olgy Tokarczukové, přijede uvést jeho režisérka Agnieszka Hollandová.

Febiofest letos slavnostně zakončí snímek Mikea Millse Ženy 20. století pojednávající o třech ženách v 70. letech minulého století v Americe.

Hosté a OFF program

Představit svůj scenáristický debut Volání netvora přijede do Prahy i britský spisovatel a novinář Patrick Ness. K příběhu o chlapci, který se musí postavit vlastnímu strachu, napsal Ness i knižní předlohu, ačkoli námět vychází z fantazie zesnulé autorky Siobhan Dowdové. Ness stojí také za seriálem Class, spin-offem kultuvního Doctora Who.

Festival přivítá také německého kameramana českého původu Petera Zeitlingera. Program nabídne jeho nejnovější snímky Sůl a oheň a Na mléčné dráze, který vznikl v režii dalšího hosta letošního Febiofestu, Emira Kusturici.

Mladou tvorbu bude zastupovat například slovenská režisérka a herečka Tereza Nvotová. Absolventka pražské FAMU na festivalu představí svůj absolventský snímek a zároveň hraný debut Špína.

Cenu Kristián za přínos světové kinematografii převezme legendární český herec Jan Tříska, americký režisér Abel Ferrara a britský kameraman Peter Suschitzký.

Novinkou letošního ročníku je přesunutí doprovodného programu OFF do Radlické kulturní sportovny. Během 24. až 30. března se tu budou pro veřejnost zdarma konat diskuze se zahraničními hosty (Agnieszkou Hollandovou, Abelem Ferrarou, Peterem Zeitlingerem nebo Peterem Suschitzkým), workshopy, speciální projekce i hudební vystoupení.

Febiofest v Praze potrvá do 31. března, v dubnu se pak přesune v rámci ozvěn festivalu do regionů. Celkem uvede 155 filmů z 55 zemí v celkem 573 projekcích.

autor: kro
Spustit audio