Začíná Dvořákova Praha. Festival slibuje návrat světových umělců

6. září 2021

Výjimečný program, živá atmosféra koncertních sálů, světoví umělci… to jsou hlavní atributy letošního 14. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha. Ten v pondělí 6. září tradičně zahájí dvě erbovní díla Antonína Dvořáka – Violoncellový koncert h moll a Novosvětská symfonie.

Mezinárodní a atraktivní

Milánský orchestr Filarmonica della Scala bude řídit kolumbijský dirigent Andrés Orozco-Estrada, sólový part přednese německý violoncellista Daniel Müller-Schott. Během dalších téměř tří týdnů se divákům představí mimo jiné vídeňští filharmonici s Herbertem Blomstedtem, bamberští symfonici s Jakubem Hrůšou nebo klavíristé Sir András Schiff a Boris Giltburg.

Letošní přípravy jsou určitě náročnější než před rokem 2020, ale ve srovnání s loňským ročníkem se jedná o pozitivní posun směrem k obvyklému festivalovému průběhu. Mezinárodní, a dodám, že opravdu atraktivní interpretační obsazení, a koncertní sály bez kapacitního limitu jsou pro nás příslibem toho, že se pomalu ale jistě vracíme k plnohodnotnému společenskému a kulturnímu životu,“ uvedl ředitel Dvořákovy Prahy Jan Simon.

Myslím, že nás čekají opravdu mimořádné koncertní zážitky. Mám-li být i poněkud osobní, mé srdce klavíristy se obzvláště těší na rezidenčního umělce festivalu, kterým je Sir András Schiff.
Jan Simon

Dílo Antonína Dvořáka zůstává i letos jádrem programu. Vedle již zmíněných skladeb se návštěvníci mohou těšit na všechna čtyři klavírní tria, jež postupně provede Boris Giltburg se členy Pavel Haas Quartet, na oba klavírní kvintety, jež zazní 20. září na koncertu Andráse Schiffa a Panochova kvarteta, nebo na Slovanské tance v podání Bamberských symfoniků (21. září, druhá řada) a České filharmonie (24. září, první řada).

Svatá Ludmila i mladí interpreti

Připomínkou 1100 let, jež letos uplynou od zavraždění svaté Ludmily, bude provedení Dvořákova monumentálního oratoria Svatá Ludmila v katedrále svatého Víta 16. září.

Čtěte také

Pevnou součástí Dvořákovy Prahy je již třetím rokem programová řada Pro budoucnost. „Tato řada má za cíl podporovat mladé začínající interprety a její rozvíjení je možné především díky financování z prostředků rodinné nadace Karla Komárka,“ vysvětluje Jan Simon.

V úterý 14. září se v jejím rámci uskuteční koncert Mladých filharmoniků Dvořákovy Prahy s dirigentem Tomášem Netopilem, 15. září vystoupí ve svém pražském debutu americký klavírista Kit Armstrong. Dále se festival již podruhé stane dějištěm finálového klání rozhlasové soutěže Concertino Praga: v pátek 17. září se uskuteční finále kategorie komorní hra, v sobotu 18. září bude známý vítěz sólové kategorie.

 

autoři: Daniel Jäger ,
Spustit audio

Související