Začíná druhé kolo voleb do Senátu. Dvojice kandidátů se utkají o sedmadvacet křesel v horní komoře

14. říjen 2016

V pátek ve dvě hodiny odpoledne se v Česku opět otevřou volební místnosti. Lidé půjdou vybírat kandidáty ve druhém kole voleb do třetiny Senátu. V něm se utká celkem 54 kandidátů a kandidátek. Velmi sledovaný duel bude v Praze 6 mezi Jiřím Růžičkou z TOP 09 a Václavem Bělohradským z ČSSD nebo mezi sociálním demokratem Zdeňkem Škromachem a Annou Hubáčkovou z KDU-ČSL, kteří kandidují v Hodoníně.

Rovnou v prvním kole nezvolili voliči před týdnem žádného kandidáta. Na to by musel získat nadpoloviční většinu hlasů - a to se nikomu z uchazečů o senátorskou funkci nepodařilo. Do druhého kola se dostalo nejvíc kandidátů hnutí ANO, po nich následují lidovci a sociální demokraté. Průměrný věk kandidátů ve druhém kole senátních voleb je necelých 57 let. Z prvního kola postoupilo celkem jedenáct žen.

Také před druhým kolem nabízíme praktické informace, které by voliči před volbou měli znát.

Lidé můžou volit v pátek do 22 hodin. V sobotu pak od osmi do dvou odpoledne. Před druhým kolem voleb hlasovací lístky do schránky nechodí - všichni je dostanou až ve volební místnosti - budou mít šedou barvu.

„Protože v prvním i druhém kole musí být jak hlasovací lístky, tak i obálky barevně odlišeny. To znamená, že jestliže v prvním kole byly žluté, tak ve druhém kole budou senátní volby odlišené barvou, budou šedé,“ říká předsedkyně Českého statistického úřadu Iva Ritschelová.

Ve volební místnosti je třeba se rozhlédnout - můžou tam být důležité informace o kandidátech. Zákon totiž pamatuje i na méně časté možnosti.

Čtěte také

„Jestliže před druhým kolem voleb ve volebním obvodu se kandidát své kandidatury vzdá, pozbyde práva být volen nebo zemře, postupuje do druhého volebního kola kandidát, který se v prvním kole umístil na třetím místě. Druhé kolo voleb se pak koná 13. den po ukončení hlasování v kole prvním,“ vysvětluje vedoucí oddělení voleb ministerstva vnitra Jitka Červenková.

Volební účast ve druhém kole senátních voleb byla při poslední obměně Senátu před dvěma lety výrazně nižší než v kole prvním. Horní komora přitom podstatně politiku v Česku ovlivňuje. Kromě toho, že může měnit zákony, které tam přichází ze sněmovny, je to takzvaná ústavní pojistka.

„Se změnami ústavy a změnami volebních zákonů musí souhlasit obě komory Parlamentu. A to sice takzvaným výslovným souhlasem. Je nutné, aby pro přijetí hlasovala nadpoloviční většina senátorů. U ústavních zákonů dokonce kvalifikovaná většina, tedy tři pětiny senátorů,“ vysvětluje tajemnice senátu Eva Davidová.

Sčítání hlasů je pro Český statistický úřad jednodušší než před týdnem. To se první kolo senátních voleb spojilo s krajskými volbami. První předběžné výsledky druhého kola senátních voleb bychom mohli znát už v sobotu půl hodiny po uzavření volebních místností. Definitivně by mohlo být sečteno do sobotních sedmnácti hodin.

autor: lej
Spustit audio