Začíná boj žhářů z Vítkova proti výjimečným trestům

17. březen 2011

Vrchní soud v Olomouci se připravuje na ostře sledovaný proces. Senát dnes začne řešit odvolání v kauze vítkovských žhářů. Ostravský soudce vyměřil čtyřem pravicovým radikálům výjimečné tresty. David Vaculík, Jaromír Lukeš a Ivo Műller byli odsouzeni ke dvaadvaceti rokům, Václav Cojocaru by měl za mřížemi strávit dvacet let. Do domku rómské rodiny hodili zápalné láhve. Při požáru se nejvážněji zranila tehdy dvouletá Natálka.

Na podzim loňského roku vynesl ostravský soudce nad čtveřicí obžalovaných první rozsudek s přihlédnutím k tomu, že akce byla naplánována, dům byl vytipován a jednalo se o naprosto neobvyklý brutální útok.

Čtyři obžalovaní se okamžitě odvolali, a tak objemný spis zamířil do Olomouce k Vrchnímu soudu. V největší jednací síni ale bez mimořádných bezpečnostních opatření budou obžalovaní hájit to, že nejednali úmyslně a že dům, na který zaútočili považovali za neobydlený.

Postižená rodina však obhajobě čtveřice nevěří. I když popálená Natálka možná v nejbližších týdnech půjde do školky, činem, za který výtržníkům hrozí potvrzení výjimečných trestů, je dotčena na celý život.

autoři: ada , Michal Šenk
Spustit audio