Začíná advent! Jedinečnou předvánoční atmosféru zažijete o víkendu po celé republice. Víme, kam se za ní vydat

25. listopad 2016

Na adventních věncích si v neděli zapálíme první svíčku a nejen děti se mohou začít těšit na Vánoce. Přivolejte si předvánoční atmosféru a zajděte se podívat i na slavnostní rozsvěcení vánočních stromů. Rozsvěcet se bude třeba strom na pražském Staroměstském náměstí, ve Staré Boleslavi a v Kameni na Pelhřimovsku ozdobí dokonce vánoční lípu. Hezky si první adventní víkend užijte!

V Praze se rozsvítí vánoční strom

V sobotu se poprvé rozsvítí vánoční strom na Staroměstském náměstí v Praze v 17.30. Znovu se bude rozsvěcet denně každou hodinu od 17.30 do 20.30. Na Staroměstském náměstí najdete od soboty také vánoční trhy s ukázkami tradičních řemesel.

Čtěte také

Pojďte si v sobotu od 17 hodin zazpívat koledy k vánočnímu stromu, který se rozzáří u Kaštanu v pražském Břevnově.

Vánoční dárky můžete pořídit v neděli v pražském hotelu Hilton na vánočním festivalu Asociace partnerů diplomatického sboru, který pořádají pro českou veřejnost diplomaté z více než 40 zemí světa. Nabídne mikulášskou nadílku a vánoční dárky z celého světa.

Iva Bittová

V neděli si na pražském Výstavišti v Holešovicích nenechte ujít Festival polévky. Vařit se bude od 11 hodin na otevřeném ohni přímo před návštěvníky, a to ve 40litrových kotlích dovezených z Maďarska.

V klášteře sv. Anežky České v Praze si vyslechněte od 19 hodin koncert zpěvačky a houslistky Ivy Bittové a slovenského Mucha Quartetu.

Čtěte také

Historické vánoční betlémy ze dřeva, sádry či dobové umělé hmoty představuje výstava v pražském Klementinu. Uvidíte exponáty vzniklé v období od baroka do konce druhé světové války. K dispozici bude také dílnička, ve které si děti mohou vymodelovat vlastní figurky z marcipánu.

Základ výstavy tvoří dřevěné betlémy z nejvýznamnějších betlémářských oblastí celé republiky. Kromě klasických dřevěných a papírových betlémů jsou k vidění exponáty vyrobené z vosku, cukru nebo směsi sádry a dřevěných pilin.

Klementinum

Klementinum, které výstavu hostí do 8. ledna, má v historii tuzemského betlémářství významné místo. Roku 1562 zde jezuité vystavili první české jesličky s jezulátkem.

Nejen adventem bude žít česká metropole

Kde stolovali při svých cestách po železnici císař František Josef I., prezident Tomáš Garrigue Masaryk nebo prezident Edvard Beneš se dozvědí návštěvníci Národního technického muzea v Praze. V dopravní hale až do neděle mimořádně zpřístupní interiér jídelního vozu dvorního vlaku Františka Josefa I. z roku 1891.

Akce se uskuteční ke 100. výročí císařova úmrtí. Čtyřnápravový vůz se dělí na tři části – kuřácký salonek se čtyřmi karetními stolky a dvěma křesly, jídelnu s podélným stolem pro 16 osob a malý oddíl zázemí jídelny.

Stěny vozu zdobí inkrustované dřevo, drahé látky a polychromované vytlačované tapety doplněné v oknech vyšívanými záclonami. Figurální nástropní malby jsou dílem Františka Ženíška.

Čtěte také

Šestkafest je víkendová akce pro děti s možností přespání a je aktivním nahlédnutím do světa divadla. Akci najdete v budově Stanice techniků v Praze 6. Je určená jak dětem, které navštěvují divadelní kroužky, tak úplným začátečníků, kteří nemají s divadlem dosud žádnou zkušenost.

Hlavním cílem je seznámit děti s kvalitními divadelními inscenacemi. Připravena je večerní prohlídka Dejvického divadla, diskusní klub a mnoho dalších aktivit. Zároveň mají děti možnost poznat mnoho nových přátel, učit se spolupráci, zažít mnoho divadelních dobrodružství. Akce začíná v pátek v 17.30 a končí v neděli v 16.30.

Bývalý Německý dům, dnes Slovanský dům na Příkopech

Vydejte se o víkendu do pražského Slovanského domu na mezinárodní festival Alpinismu. Můžete zajít na přednášky mnoha osobností a legend světového alpinismu. Dorazí třeba Reinhold Messner nebo Steve House.

Čtěte také

Téma legend, mýtů, snů a pohádek spojuje obrazy, které jsou k vidění v pražské Pelléově vile. Výstava nazvaná Zeptej se spánku představuje výběr děl výtvarníka Jana Híska. Její základ tvoří ilustrace k více než dvěma desítkám knih, ukazuje ale i umělcovu volnou tvorbu.

Eliška Pomořanská přijede do karlštejnského podhradí

Brandýs nad Labem Stará Boleslav oslaví začátek adventu ve dvou dnech. V sobotu ozdobí adventní strom náměstí v Brandýse, v neděli druhý strom rozzáří náměstí ve Staré Boleslavi. V obou místech vás čekají i koncerty, dílny pro děti nebo řemeslné trhy.

Bohatý program – muzikantský, taneční i divadelní – je připraven na počest císařovny Elišky v Karlštejně. Slavná choť Otce vlasti Karla IV. do podhradí v čele své družiny dorazí tuto neděli a také v neděli 18. prosince.

Navštivte Karlštejnský královský advent. Na náměstí pod hradem vyroste historické tržiště, na kterém budou k dostání hračky, dřevěné zbraně, výrobky řezbářů, šperkařů, ozdoby, korále, adventní věnce i spousta dalšího zboží. Nebudou chybět ani nejrůznější laskominy a karlštejnské víno či karlštejnské pivo Karlíček.

Čtěte také

Jak vypadají andělé, zjistíte ve Strakonicích

V Jindřichově Hradci začínají na náměstí Míru v sobotu v 10 hodin řemeslné adventní trhy. V 16 hodin bude vernisáž výstavy betlémů Vladimíra Cejnara v kostele sv. Jana Křtitele. A v neděli se v 18 hodin slavnostně rozsvítí vánoční strom.

Až do poloviny prosince se můžete v Zámecké galerii ve Strakonicích podívat, jakou podobu mají v představách dětí andělé. Posly dobrých zpráv, ochránce a anděly strážné nakreslily děti z výtvarného ateliéru Domu dětí a mládeže. Kresby pastelem a tuší doplňují i andělské betlémy z keramiky a papíru.

Lego Duplo

Vzpomínáte, že v devadesátých letech se pod stromečkem začalo objevovat opravdové Lego? A pamatujete si ještě na vánoční řetězy slepované z barevných proužků papíru? Vyráběli jsme je všude – ve školce, ve škole, v družině i doma.

Nejen vzpomínku na „devadesátky“ přinese letošní vánoční výstava Prácheňského muzea v Písku nazvaná Šťastné a veselé, která postihuje proměnu českých Vánoc v průběhu celého dvacátého století. V Galerii muzea se můžete vydat proti proudu času na vlně retra.

Liberecko zve na předvánoční hrady a zámky

Adventní prohlídky pro vás o víkendu připravili také na hradě Grabštejn.

Nenechte si o víkendu ujít ani prohlídky vánočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple na zámku Lemberk. Uvidíte ukázky vánočního slavení a zvyků šlechty.

Na zámku Sychrov můžete o víkendu navštívit Adventní trhy spojené s ukázkami řemesel a prodejem tradičního zboží.

Čtěte také

Na zámku Zákupy budou o víkendu prohlídky vyzdobených interiérů s povídáním o vánočních zvycích na panovnických dvorech.

Liberecká galerie Prostor 228 vystavuje obrazy Petra Nikla, člena legendární skupiny Tvrdohlaví. Známý umělec se v Liberci představuje jako tvůrce náhodných obrazů. Při jejich tvorbě experimentuje s tuší a rýžovým papírem.

Proboštův betlém je opět k vidění v třebechovické muzeum

Muzeum východních Čech v Hradci Králové připravilo na sobotu 27. ročník tradičního Muzejního adventního trhu. Slavnostní rozsvícení vánočního stromu u kašny na Husově náměstí je připravené od 16 hodin. Uslyšíte také hudební vystoupení.

Proboštův betlém

Vánoce na Hrádku u Nechanic – tak se jmenuje akce, kterou můžete na stejnojmenném zámku navštívit právě o tomto víkendu.

V Královéhradeckém kraji se před vánočními svátky koná také několik výstav betlémů. Například v Muzeu betlémů v Třebechovicích pod Orebem je už otevřená výstava přibližující tvorbu lichtenštejnského řezbáře a restaurátora Klause Brandla. V Třebechovicích pod Orebem je po několikaměsíční kompletní rekonstrukci k vidění i Proboštův betlém.

Čtěte také

Na Pardubicku nasajete secesní vánoční atmosféru

Advent na hradě Rychmburk se zdobením a rozsvícením vánočního stromku a kulturním programem se chystá v sobotu v Předhradí na Chrudimsku. Program začíná už ve 13 hodin. Návštěvníci si mohou rovněž prohlédnout hradní věž nebo výstavu Ze života Berků v hradní expozici.

Městské muzeum Lanškroun otevírá v sobotu výstavu Šťastný život v secesi. Jejím tématem bude móda, interiéry, umění, předměty každodennosti, staré pohlednice, vánoční stromky a betlémy.

Galerie města Pardubic v úterý zahájí výstavu malířských děl Jakuba Špaňhela s názvem Kočka u boudy. Čtyřicetiletý autor v ní představí tvorbu zasvěcenou venkovu.

vánoční výzdoba

Města na Vysočině rozzáří vánoční výzdoba

Tradiční rozsvěcení stromů a ulic plánují v pátek v Jihlavě, Žďáru nad Sázavou nebo v Pelhřimově.

V Kameni na Pelhřimovsku v neděli rozsvítí vánoční lípu. Zatímco ostatní města na Vysočině rozzáří hlavně smrky nebo borovice, v malé obci dávají přednost listnatému stromu.

Horácké divadlo v Jihlavě připravilo premiéru vánoční hry Cesta k betlému. Interaktivní hříčku pro nejmenší děti uvede v předvečer adventu, tedy v sobotu 26. listopadu, na malé scéně. Hra je inspirovaná hudbou České mše vánoční Jakuba Jana Ryby.

Čtěte také

Oblastní galerie Vysočiny v Jihlavě připravila výstavu Václav Rabas a mýtus hnědé. Akce s podtitulem Země, chléb a hmota na periférii avantgardy by měla zpřístupnit vnímání české krajiny v komplexnějším měřítku.

Zlín zve na Design Market

Ve zlínském zámku a jeho okolí se bude prezentovat šest desítek designérských značek, představí také netradiční zpracování latexu, kaligrafii, výrobu šperků z kůže či originálních psacích bloků. Workshopy pro děti i dospělé povedou odborníci. Po oba víkendové dny začíná Zlín Design Market v 10 hodin a vstup je zdarma.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu