Začíná 6. ročník festivalu Janáček Brno 2018

17. listopad 2018

Dvacet osm špičkových produkcí v devatenácti dnech. Přední světoví režiséři a interpreti. To je letošní 6. ročník mezinárodního operního a hudebního festivalu Janáček Brno 2018, který začíná v sobotu 17. listopadu a potrvá do 5. prosince.

Program festivalu je tentokrát věnován 100. výročí vzniku Československé republiky. Uvedeno bude kompletní jevištní dílo Leoše Janáčka v inscenacích světových tvůrců, jako jsou Ivo van Hove, Robert Carsen, Kornél Mundruczó, David Pountney a Alvis Hermanis. Za dirigentským pultem se objeví Tomáš Hanus, Tomáš Netopil či Marko Ivanović. Koncertní část programu představní vynikající interprety jakými jsou Thomas Adès, Martin Kasík, Jitka Čechová, Simona Houda-Šaturová nebo Haasovo kvarteto. „Snažíme se přizvat jak zahraniční soubory, tak ty domácí. Jsem rád, že můžeme přivítat obě česká národní divadla, pak jsou tu samozřejmě zahraniční produkce - velkou radost mám z toho, že přijíždí čeští dirigenti, například Tomáš Netopil s Vlámskou operou a s inscenací Věc Makropulos nebo Tomáš Hanus, který přijíždí s Welshskou národní operou a další,“ říká Jiří Heřman.

Janáček Brno 2018

Jiří Heřman je rovněž podepsán pod novou inscenací Janáčkových Příhod lišky Bystroušky, které festival 17. listopadu zahájí: „Toto dílo nebylo pro slavnostní zahájení připravovaného festivalu vybráno náhodou − je nejen dílem skladatelovy životní moudrosti, ale i půvabným odrazem života v mladém a zdárně se rozvíjejícím státě − inu slovy Harašty ,Zlatá te moja republiko!‘“, uvedl Heřman.
Právě opera Příhody lišky Bystroušky otevírala Janáčkovo divadlo v říjnu 1965. Nově zrekonstruované divadlo bude jednou z klíčových scén mezinárodního festivalu. Hned 18. listopadu 2018 nabídne NdB přenos představení Příhody lišky Bystroušky do celého světa prostřednictvím panevropské platformy OperaVision.

Součástí programu festivalu je také bohatá koncertní řada. Dramaturgie představuje orchestrální a komorní koncerty, koncertní provedení opery, sólové a pěvecké recitály a koncert sborový. Díla, která na festivalu zazní, jsou úzce spojena s otázkou vzniku republiky, s pojmem „národní hudba“, s otázkou hudby národů žijících na našem území či v zemích bývalé rakousko-uherské monarchie a také jsou ukázkou toho, jak skladatelé ve své tvorbě reflektovali významné historické události. To vše v programu celkem 15 koncertů se špičkovými interprety.

Více infornací naleznete na webových stránkách Janáček Brno 2018.

autor: Daniel Jäger
Spustit audio