Žáci ze čtyř jihočeských okresů podstoupili ve škole testy na koronavirus

8. listopad 2021 15:53

Sto pozitivních žáků odhalilo v minulém týdnu testování ve dvou jihočeských okresech. Vyplývá to z dat krajské hygienické stanice. Teď děti na Prachaticku a Českobudějovicku absolvovaly druhé kolo testování, které nařídilo ministerstvo zdravotnictví. Navíc se k nim přidali žáci z Českokrumlovska a Strakonicka.

Na Základní škole Národní v Prachaticích mají testování na starosti asistentky pedagogů. Podle Zdeňky Seberové žáci spolupracují skvěle. „Děti sedí v lavicích, mají roušky a čekají, až si je postupně vyvolám. Chodí ke mně, vytírají si nosíky a dávají mi to samy do zkumavek, jsou šikovné,“ popisuje.

Žáci na Prachaticku a Českobudějovicku se poprvé testovali už minulý týden. Tehdy antigenní testy na prachatické škole odhalily hned několik pozitivních. „V minulém týdnu jsme testovali všechny přítomné děti a měli jsme sedm pozitivních žáků, které jsme následně poslali na PCR. Odtud se nám tři vrátili jako negativní,“ uvádí zástupkyně ředitelky Renata Sýkorová.

Kladně testování hodnotí ředitelka školy Hana Bolková. „Už z toho minulého týdne jasně vyplývá, že to asi nějaký smysl má. Je pravda, že to se nám v jarním období nestávalo, takové množství dětí jsme neodhalili. Mám pocit, že teď je mezi dětmi více pozitivních,“ říká.

Poslední testy na základní škole Národní v Prachaticích odhalily dva pozitivní žáky. Výsledky definitivně potvrdí metoda PCR.

Spustit audio

Související