Záchranka na Vysočině často vyjíždí i k obyčejným teplotám, které by měl řešit praktický lékař

7. březen 2016
Zprávy z

Kdy je třeba urgentní zásah rychlé sanitky a kdy naopak není, zůstává stále otázkou bez jasné odpovědi. Lidé, především ti starší, často volají na linku zdravotnické záchranné služby a dožadují se příjezdu sanitního vozu i přesto, že jim nejde o život. A auta s majáky přijedou, protože jejich posádky netuší, jak vážná situace může být.

Ovšem často na místě zjistí, že by podobné stavy mohl jednoduše vyřešit lékař praktický. „Problém je v tom, aby ti pacienti byli alespoň trochu schopni zhodnotit situaci, zda je možné, aby sami přijeli do nemocnice, nebo potřebují urgentní zásah,“ říká Michal Pačiska, lékař výjezdové záchranky.

Pacienty jsou nejčastěji starší lidé, třeba kolem osmdesátky. „Zhorší se jejich chronické onemocnění, se srdíčkem, tlakem, cukrovkou,“ konstatuje dále lékař.

Takový pacient se obává o svůj život, nebo jeho rodina se obává. „Bývá to bohužel v neprospěch záchranné služby, která často musí na druhém konci kraje nebo okresu řešit mnohem závažnější případy než je třeba teplota u těchto pacientů,“ přidává jihlavský praktický lékař Jiří Havránek.

Moje číslo všichni pacienti mají

Doktoru Havránkovi jeho pacienti často volají a on sám je k tomu také nabádá. „Mohou nám kdykoli zavolat, oni nebo jejich rodinní příslušníci. A časově bych to neomezoval.“

Možná sankce za neoprávněný výjezd záchranky

Za zneužití hasičů a policie se v České republice běžně platí sankce. Ve světě se ale platí i za nepotřebný výjezd rychlé sanitky. Takoví lidé uvádějí dispečerovi úmyslně takové údaje, aby na místo svoji posádku musel poslat. „Pacienti se vám vždy budou bránit tím: já nejsem odborník lékař, já jsem takový pocit měl. Máte státy, kde může i přímo pacient pokutovaný v případě neoprávněného výjezdu,“ potvrzuje Jakub Uher, právník Sdružení praktických lékařů.

Čtěte také

autoři: mik , ost
Spustit audio