Zachrání zámek Lázeň média?

5. březen 2009
Pod kůži

Vytlučená okna, rozpadlý balkon a cedule s nápisem zákaz vstupu. Taková je realita ještě nedávno slavného a dnes opuštěného zámku Lázeň nedaleko Chudenic na Klatovsku. Turisté, kteří sem přicházejí, jsou podobou objektu zděšeni. Jeho majitelem je Plzeňský Prazdroj a ten slibuje, že do chátrajícího areálu investuje peníze a alespoň částečně ho opraví.

Hrady a zámky jsou devizami, kterými se Česko může ve světě skutečně chlubit. Jenomže z těch stovek, které jsou skutečnými světovými raritami, jenom zlomek dostává tu péči, kterou zasluhuje. Mnohé zámky chátrají desítky let a na jejich opravu nejsou ve státní ani soukromé pokladně peníze. Dokládá to příběh empírového zámku Lázeň v Chudenicích na Klatovsku.

"To je prostě k pláči. Je to taková ostuda, , že to člověku bere slova. Je to přebito překližkou a ze šesti kusů okenic vchodu se zachoval jeden kus. Ví Bůh, kde skončily ostatní," hodnotí stav zámku Lázeň v Chudenicích starosta obce David Klíma, jemuž stav hlavní budovy a i přilehlých hospodářských stavení není vůbec lhostejný. Co jiného by se také od bývalého kastelána a památkáře dalo čekat.

Ale ruku na srdce. Líbila by se vám památka, kde místo původních empírových sloupů balkón podpírají tři neoloupané dřevěné klády? "Sloupy už hrozí zřícením, už praskají. Byly tady alespoň zatlučeny vchody, některé kamenické prvky z parku byly přeneseny do objektu, ale od té doby se zase nic nestalo. Kromě toho, že na jednu z hospodářských budov za zámkem padl vzrostlý strom a déle než rok se tam s tím nic neděje," přiblížil stav starosta.

"Při obchůzce s památkovou péčí a se stavebním úřadem z loňského roku jsme zjistili, že chybí část lemů římsy v zadní části objektu. Jestli je to nová věc nebo stará věc, k tomu se nám odmítli všichni vyjádřit, ale předpokládáme, že k tomu došlo už během uzavření objektu," doplnil David Klíma.

Zámek Lázeň, který je jedinečný tím, že se dochoval v čistě empírovém slohu, ještě před několika lety sloužil jako restaurace. Nejméně dva roky tomu už tak není. A nynější vlastník za tu dobu pouze vyčistil anglický park. "Šlo nám hlavně o to zachovat park pro budoucí generaci, protože park Lázně patří k tomu nejkrásnějšímu a nejcennějšímu na klatovském okrese. Také nám šlo o zdraví a bezpečnost návštěvníků, protože když už nedokážeme a ze zákona neumíme zajistit bezpečnost budov, kolem kterých chodí lidé, tak jsme chtěli alespoň dosáhnout toho, že pro lidi nebude nebezpečný alespoň park," řekl starosta.

Park kolem zámku je totiž veřejnosti volně přístupný a ještě v polovině roku 2007 jeho návštěvníky ohrožovaly vyvrácené stromy a popraskané větve visící v korunách stromů. A kdo že se může pochlubit vlastnictvím takového skvostu, jakým je zámek Lázeň v Chudenicích? Firma, která své čisté zisky počítá v miliardách - Plzeňský Prazdroj. "Je to pohled na hospodaření jedné z nejbohatších firem v Čechách více než tristní," dodal starosta David Klíma.

Zámek se rozpadá pod rukama Plzeňského Prazdroje

Zámek Lázeň v Chudenicích na Klatovsku se po více než šedesáti letech v rukou jednoho vlastníka rozpadá. Jeho majitelem je Plzeňský Prazdroj. Naposledy do jeho opravy výrazně investoval v případě obnovy anglického parku. Udělal to až potom, co na stav parku upozornila média, včetně Českého rozhlasu. Pomůže mediální tlak i dalším chátrajícím částem zámku.

Znamená to, že pokud se o zámek nikdo nezajímá a pokud to není medializováno, tak s tím nic neděláte? "Můžu jenom zopakovat, že doufáme, že situace kolem zámku se co nejdříve vyřeší hlavně ve prospěch jak samotného zámku, tak občanů, ať už obce Chudenice nebo všech návštěvníků, kteří by se přijeli na zámek podívat," uvedl Jiří Mareček z Plzeňského Prazdroje.

Situace kolem zámku Lázeň, tedy restituční nárok Karla Evžena Czernina se ale řeší už patnáct let. "Také nevím, kde je ten problém. Zřejmě je to politická otázka. Také jsem nepočítal s tím, že to bude trvat tak dlouho," uvedl Karel Czernin.

A tak Lázeň, kde ještě visí obrovské nápisy restaurace a hotel, chátrá dál. Ale podle Jiřího Marečka se letos blýskne na lepší časy. Už jenom díky tomu, že současný vlastník bude hledat nájemce pro celý objekt nebo jen jeho část. "Na tento rok plánujeme opravy na konírně v hodnotě přibližně 900 tisíc korun. Opravy by měly začít probíhat, jakmile to počasí dovolí. V plánu máme také čištění studny. Co se týče ovčína, tak máme vypracován projekt na rekonstrukci ovčína podle odborného posudku na rekonstrukci. Je to zase v součinnosti s památkáři," přiblížil záměry Jiří Mareček.

Ano, podle pracovníku odboru památkové péče probíhá komunikace mezi Prazdrojem a jimi velmi dobře. "Iniciujeme my, zúčastňujeme se všech jednání, která jsou na místě svolána. Jsou to jednání intenzivní, probíhají několikrát do roka a řešily se zahrady, ale i objekty," tvrdí ředitelka odboru školství, památek a turistického ruchu v Klatovech Alena Kunešová.

Jenže, co si máme představit pod slovy intenzivní jednání, když současný vlastník chce opravovat už brzy na jaře přilehlé objekty, samozřejmě s památkáři, a ředitelka odboru se až od nás dozvěděla, co se letos bude na zámku Lázeň dít? Bohužel právě uvnitř objektu bývalého ovčína celý loňský rok bujely kopřivy a pýr. Navíc letos v zimě veškeré vnitřní prostory hned několikrát zapadaly sněhem. Ale můžeme se těšit, že letošní rok 2009 bude pro zámek Lázeň v Chudenicích opět zlomový. Pracovníci odboru památkové péče si postup prací prý pořádně ohlídají. "Samozřejmě pohlídáme," dodala ředitelka Kunešová.

Oprava hradu už nás stála 20 miliónu, chce to dalších sto

Vzácný empírový zámek Lázeň v Chudenicích chátrá. Zjistili jsme, že zámek je v restitučním řízení, a to trvá 15 let. To ale současného vlastníka nezbavuje povinnosti se o něj starat. Proto nabídneme jeden příklad za všechny z trochu jiného pohledu - v roce 2000 kupoval v havarijním stavu Horní Hrad na Karlovarsku Pavel Palacký, který dodnes tuto památku rekonstruuje.

"Dneska bych musel s nadsázkou říci, že člověku musí trošku přeskočit. Ale splnil jsem si tím dětský sen, vždycky jsem chtěl mít hrad nebo tvrz. Jezdil jsem po nich po republice," odpověděl Pavel Palacký na otázku, co ho přimělo ke koupi hradu, nevíc ve velmi špatném stavu. Doplnil, že si vybral hodně zřícenou stavbu, aby se mohl realizovat. Hrad pomocí přátel zrekonstruoval a otevřel pro kulturní akce.

Zpočátku se při rekonstrukci hradu musel spolehnout na vlastní síly a síly svých přátel. Později, kdy byl jeho případ medializovaný, se do rekonstrukce začaly nezištně zapojovat i zkušené firmy. "Těm jsme potom začali zadávat práce, které byly náročné, složité a odborné," přiblížil téměř desetiletou anabázi Pavel Palacký.

Do současné doby nadšenci do hradu investovali téměř 20 miliónů korun. "Aby ten hrad byl jako dřív, tak by to chtělo ještě zhruba stovku někde sehnat.," řekl s tím, že do těchto nákladů jsou započítány různé dotace a další peníze, které se lidem kolem Horního Hradu podaří sehnat. "Národní dotace není těžké získat, ale ty prostředky nejsou velké a z roku na rok jsou menší a menší. Bohužel," upřesnil s tím, že získat dotace z Evropské unie je mnohem těžší.

"Je to postavené tak, že to všechno musíte uhradit ze svého a pak vám možná po velmi složitých kontrolách dají půlku," dodal Pavel Palacký, majitel Horního Hradu na Karlovarsku, který je mimochodem asi dvě hodiny cesty od zámku Lázeň v Chudenicích na Klatovsku. Ten ale chátrá a památkáři se obávají, že Česko o tento empírový skvost přijde.

Co je víc? Architektonicky cenná budova, nebo nový železniční koridor? To je otázka, kterou si v těchto dnech velmi často kladou někteří památkáři a železničáři. Důvodem jsou úvahy o demolici nádražní budovy v Ústí nad Orlicí. Je jednou z nejstarších českých staničních budov a podle odborníků je architektonicky velmi cenná a nenahraditelná. Stojí ale v cestě železničnímu koridoru. Nalaďte si v pátek 6. března Radiožurnál po 11. hodině.

Náměty na reportáže a dotazy můžete posílat na e-mailovou adresu podkuzi@rozhlas.cz.

autoři: vij , jsd , lvb
Spustit audio

Více z pořadu