Zachránce dětí N. Winton převzal čestnou plaketu od M. Topolánka

26. červen 2008
Zprávy

Zachránce 669 židovských dětí z válečného Československa dostal plaketu premiéra. Předseda vlády Mirek Topolánek ocenil sira Nicholase Wintona za hrdinství a pomoc lidem. V roce 1939 pomohl dětem dostat se z okupovaného Československa do Velké Británie. Winton převzal plaketu osobně na Úřadu vlády.

Při této příležitosti premiér vzpomněl na Wintonovy potomky: "Přijel za námi, přivezl s sebou své příbuzné. Svoji dceru, svého zetě a svého vnuka. A nejsou to jeho jediní potomci. Po celém světě na pět tisíc lidí, z toho šestnáct v České republice, kteří jsou potomci tzv. Wintonových dětí, které zachránil v roce 1939 z tehdejšího Československa."

"Skutečně nevím, co bych zde měl říct. Je to pro mě velmi dojemná situace. A teď je to pro mě snad ještě těžší, než když jsem pomáhal zmíněným dětem. Ale je to pro mě nesmírná čest a velká událost." řekl po převzetí ocenění sir Winton.

Pro všechny děti musel Winton zajistit od Němců povolení k výjezdu, od Britů povolení ke vstupu, přijetí v britské rodině a složit padesátilibrovou kauci. Winton jim tím zachránil život, většina příbuzných těchto dětí totiž zahynula v koncentračních táborech.

Síla lidskosti

O neuvěřitelném příběhu sira Nicholase Wintona vypráví i filmový dokument Matěje Mináče Síla lidskosti. Vypráví v něm o osudu mladého burzovního makléře, Brita, který zachránil život téměř sedmi stovkám československých dětí.

"Pan Winton je nesmírně tvrdohlavý člověk - a když si něco umane, tak se od toho nedá odradit," charakterizuje hlaní postavu filmu režisér Matěj Mináč. Nicholas Winton začal shánět peníze - dokázal sehnat finance na víza, dokázal jim najít v Británii adoptivní rodiče i zaplatit cestu. "První z transportů odjel 14. března 1939, tehdy odjelo asi šedesát dětí a to ho podnítilo, že to funguje."

První vlak odjel ale Nicholas Winton nebyl spokojen. Britům moc dlouho trvalo než dětem vystavili víza, proto je začal falšovat. "V Praze si najal knihtiskaře a udělal to tak dokonale, že si Němci ničeho nevšimli a dali na to výjezdní razítka. Když děti dorazily do Británie, už pro ně měl originály a mnoha dětem tak zachránil život," popisuje Matěj Mináč.

Do Británie tak odjelo téměř 700 dětí. Nicolas Winton o tomto svém skutku mlčel dlouhých 50 let, neřekl o něm ani své manželce. A asi by si toto tajemství nechal jen pro sebe navždy, kdyby jeho žena zcela náhodou neobjevila ve starém kufru na půdě dokumenty a adresy dětí, které zachránil.

Mnoho článků z tehdejší doby naleznete na našem speciálním webu 2. světová válka.

autoři: mkp , dka , nib
Spustit audio