Záchranářům budou v kraji pomáhat dobrovolníci. Pomoc se k lidem dostane dříve

29. prosinec 2018

Proškolení dobrovolníci budou v kraji od příštího roku pomáhat zdravotnickým záchranářům. Smyslem je, aby se k lidem dostala pomoc co nejdříve, tedy ještě před příjezdem profesionálů. S takzvaným Systémem pomoci přišel Moravskoslezský kraj, proto jsme se na podrobnosti ptali náměstka hejtmana Martina Gebauera (ANO).

Jde o mobilní aplikaci, ke které budou mít přístup operátoři záchranné služby a do které se budou moci přihlásit dobrovolníci. Jak to tedy celé bude fungovat v praxi?

Dispečer na tísňové lince má monitor, na kterém vidí rozmístění posádek záchranných složek. A k těmto ikonkám přibudou další, a ty budou ukazovat, kde se pohybují dobrovolníci, kteří mají staženou tu aplikaci. Takže když někdo nahlásí nějakou akutní událost, tak dispečer tam vyšle sanitku, podívá se, kteří dobrovolníci jsou nejblíž a ty hromadně osloví. Oni pak do té třeba vedlejší ulice dojdou a budou na místě daleko dříve než ta sanitka.

Podobný systém funguje už asi rok a půl v Královehradeckém kraji a podle tamních záchranářů už přispěl k záchraně asi 20 lidí, které zradilo srdce.

V jaké fázi ten systém je? Kdy ho spustíte?

Spustíme ho začátkem roku, asi 2. nebo 3. ledna. Je otestovaný, vyzkoušený, všechno funguje. Vlastně už jen čekáme na lidi, kteří se přihlásí, aby mohli být součástí toho systému. V první fázi to určitě budou lidé, kteří jsou buďto proškolení nebo vzdělaní v oblasti první pomoci. Jedná se tedy o hasiče nebo o zdravotníky.

112. Číslo, které zachraňuje životy. Nač se připravit, když jej vytáčím?

03060079.jpeg

Každý z nás se může ocitnout v situaci, kdy musí zavolat rychlou zdravotnickou pomoc. Zkolabuje náš blízký člověk nebo se stane nehoda. V tu chvíli málokdo dokáže zachovat chladnou hlavu a dopodrobna a v klidu vysvětlit záchranářům, co se vlastně stalo.

Jakým způsobem se zájemci mohou do systému přihlásit a jak velký očekáváte zájem?

Zájemci se ozývají už od léta, kdy se o tom systému začalo mluvit, ale bohužel jsem je zatím musel odmítat. Opravdu v té první fázi, v tom roce a půl, určitě půjde jen o odborníky. Ale hlásit se mohou na kraj a my je potom nasměrujeme na správce té aplikace nebo přímo na záchrannou službu.

O jak nákladný systém jde?

Provoz toho systému bude ročně opravdu jenom stát tisíc čtyři sta korun, takže to jsou úplné drobné. A zavedení systému stálo necelých 1,2 milionu korun. Ale 80 procent z této částky půjde z dotací, které Moravskoslezský kraj umí velmi dobře využívat.

autoři: Silvie Mikulcová , tif
Spustit audio