Záchranáři evakuovali kemp kvůli rozvodněné řece

17. srpen 2008
Vysílání v Chorvatsku 2009

Kempaře vyhnala ze stanů rozvodněná Drava. Až dvoumetrové vlny zaplavily město Lošinj. Třemi ulovenými žraloky se mohl pochlubit rybář Tomi Lukič. Úřady si posvítily na ilegální pronájmy apartmánů; odnesli to i turisté.

Chorvatští záchranáři dnes nad ránem evakuovali 30 kempařů poblíž Puščiny, které začala ohrožovat rozvodněná řeka Drava. Záchranná akce začala ve čtyři hodiny ráno, jako první se dostalo pomoci trojici těhotných žen.

Déšť, vítr a rozbouřené moře. Takový obrázek nabídly na některých místech Jadranu uplynulé hodiny. Ve městě Lošinj moře zaplavilo hlavní trh, ulice i přízemí některých domů. Vlny na moři tam dosahovaly až dvoumetrové výšky. Obyvatelé města prý podobný nečas v tomto ročním období nepamatují.

Tři mladé žraloky ulovil poblíž ostrova Lastovo rybář Tomi Lukič. Největší z nich měřil přes metr a půl. Úlovek vzbudil velkou pozornost mezi turisty na pobřeží. Podle zdejších rybářů se žraloci při pobřeží Jadranu vyskytují výjimečně, naprostá většina z nich je neškodná. Na otevřeném moři se můžeme setkat zejména se žralokem skvrnitým. Sportovními rybáři je velmi ceněn jako ryba s chutným masem.

Místní úřady zahájily v těchto dnech velký zátah na nelegální pronájmy pokojů a apartmánů. Jen ve Splitu a blízkém okolí bylo za první den odhaleno přes třicet případů, kdy majitelé domů nabízeli ubytování na černo. Policie jim vyměřila pokutu 1000 kun a apartmány zapečetila. Doplatili na to i turisté, kteří zde trávili dovolenou. Ti si teď musí hledat jiné ubytování.

Ceny a kurzy

Chorvatská Erste bank vyplácí za 1 Euro 7 kun a 13 lip a za 100 českých korun 28 kun a 10 lip. Ceny benzínu a nafty v síti čerpacích stanic INA zůstávají stejné. Litr Eurosuperu 95 stojí 9 kun 4 lipy a litr Eurodieselu 9 kun 46 lip.

Doprava

Pět km dlouhá kolona je na dálnici A1 před tunelem Sveti rok ve směru na Záhřeb. Před tunelem Mala kapela je asi kilometrová kolona. Na výjezdu z mýtnice Lučko ve směru do vnitrozemí čeká řidiče čtyřkilometrová kolona. Menší prostoje jsou u mýtnic na dálnici A2 ze Záhřebu ve směru na slovinské hranice, podobná je situace na istrijském ypsilonu. Hustý provoz je hlášen i z většiny hraničních přechodů.

Počasí

Zítra bude na Jadranu převážně slunečno a bude se oteplovat. Nejnižší ranní teploty 17 až 22, odpolední 27 až 31 stupňů Celsia. Teplota moře 23 až 27 stupňů.

Upozornění pro jachtaře: Na severním Jadranu může ještě dnes v noci foukat neverin. Zítra povane severozápadní vítr rychlostí do 12 uzlů. Na středním Jadranu bude rychlost větru do 16 a na jihu do 20 uzlů. Moře bude na stupni 2 až 3. Viditelnost do 20 km.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio

Více z pořadu