Začaly prezidentské volby. V Karlových Varech se koná i referendum

V pátek začalo první kolo prezidentských voleb. Volební místnosti se otevřou ve dvě hodiny odpoledne, lidé budou moct volit do deseti hodin večer. Znovu budou volební místnosti otevřené v sobotu od 8 do 14 hodin.

O prezidentský úřad se uchází osm kandidátů. Josef Středula se totiž své kandidatury v neděli vzdal. Volit může každý svéprávný občan České republiky, kterému je alespoň druhý den voleb 18 let. Každý volič pak musí ve volební místnosti hlasovat vždy za plentou.

„Je to jednoduché. Hlasovací lístky jsou tištěné pro každého kandidáta zvlášť. Žádným způsobem se neupravují. Za plentou vyberu jeden hlasovací lístek, dám ho do šedé obálky a jdu k urně, kam hodím svůj hlas,“ popsal vrchní ředitel sekce legislativy a státní správy ministerstva vnitra Petr Vokáč.

Hlasy budou po zavření místností sčítat okrskové volební komise. Statistici následně výsledky uloží do databáze a taky je zveřejní na webu volby.cz.

„Komise zpracují zápisy o průběhu a výsledku hlasování. Správnost zjištění stvrzují svými podpisy. Podepsaný zápis doručí komise na přebírací místo Českého statistického úřadu. Pracovníci provedou kontrolu formální správnosti zápisu a vloží ho do systému,“ říká první místopředsedkyně Českého statistického úřadu Eva Krumpová.

Referendum v Karlových Varech

Čtěte také

V Karlových Varech se zároveň bude konat místní referendum o budoucnosti Vřídelní kolonády. Iniciátoři všelidového hlasování chtějí současnou kolonádní stavbu nahradit litinovou replikou kolonády z 19. století. Obdobné referendum se v Karlových Varech neúspěšně uskutečnilo před pěti lety.

Podle mluvčího magistrátu Jana Kopála budou výsledky referenda k dispozici v průběhu sobotního večera.

autoři: Andrea Kubová , nkr
Spustit audio