Začalo hlavní líčení v metanolové kauze, soudce zakázal zveřejňovat informace

3. březen 2014

U Krajského soudu ve Zlíně začalo hlavní líčení s obžalovanými, kteří se podle vyšetřovatelů podíleli na takzvané zlínské větvi metanolové kauzy. Sedm obžalovaných čelí nejvážnějšímu obvinění z obecného ohrožení. Státní zástupce Roman Kafka obžaloval celkem 31 lidí, v jednací síni zlínského soudu jich usedlo jen deset. Zbytek budou řešit jiné soudy po celé zemi.

Hlavní líčení provází ve Zlíně zvýšená bezpečnostní opatření. K soudu dorazili všichni obžalovaní. Zazněla zhruba hodinová obžaloba a senát vyslechl první hlavní údajné viníky kauzy.

Předseda senátu zakázal novinářům zveřejňovat podrobnosti o prvních výpovědích, aby zabránil možnému ovlivňování dalších obžalovaných.

Zlínský soud má zatím nařízeno více než čtyřicet dní hlavního líčení. V prvním týdnu zazní obžaloba a výslechy obžalovaných. V dalších termínech budou vypovídat znalci a desítky svědků.

Stěžejním aktérům kauzy, mezi které patří údajný hlavní míchač otráveného alkoholu, jeho komplici i údajný hlavní distributor, hrozí za úmyslné obecné ohrožení výjimečný trest včetně doživotí.

„Jsme přesvědčeni o tom, že tato právní kvalifikace je jediná možná a správná a to přinejmenším u těch sedmi osob, které jsme takto kvalifikovali. Tito lidé vypustili ve velmi masivním rozsahu a nekontrolovaným způsobem obrovské množství kontaminované směsi a vyvolali stav obecného ohrožení,“ vysvětluje Kafka.

Podle obžaloby Tomáš Křepela společně s Rudolfem Fianem namíchali deset tisíc litrů smrtící směsi. Tu pak předali Jiřímu Vaculovi, který s pančovaným lihem obchodoval. Smrtící koktejl zmařil téměř pět desítek životů, hlavním aktérům obžaloba klade za vinu téměř čtyřicet z nich. Výpovědi obžalovaných se ale různí.

„Jeden z nich popírá zcela svou trestnou činnost, druhý z nich po úplném a opakovaném doznání popírá trestnou činnost, ale je usvědčován řadou dalších důkazů, včetně výpovědí na ně navazujících obviněných, třetí z obviněných doznává trestnou činnost s tím, že maximálně zpochybňuje tu nejpřísnější právní kvalifikaci,“ potvrdil státní zástupce Roman Kafka.

Stejnou výhradu mají i další obžalovaní, Robert Sedlařík, kterému soud nedávno uložil pět let vězení za daňové úniky při obchodech s lihem, i Aleš Svoboda, který nelegálně míchal alkohol, ale hned od začátku s policií spolupracuje.

„A díky němu se vlastně objasnila celá trestná činnost, protože on uvedl policii hned první večer už jako podezřelý na stopu ostatních, a to pana Křepely, Fiana a Vaculy,“ potvrdil obhájce Svobody Josef Kapušňák. Doufá proto v mimořádné snížení trestu pod spodní hranici pěti let.

Před soudem ve Zlíně stojí i podnikatel Martin Jirout z Trutnovska, který směs podle obžaloby ve velkém odebíral. I jemu hrozí výjimečný trest.

Otrávený alkohol je i nadále mezi lidmi

Metanolová aféra vypukla 3. září 2012. Ten den zemřel na otravu dvaašedesátiletý muž v Havířově. Celkem v souvislosti s metanolem zemřelo 50 lidí.

„Vyrobeno bylo celkem 15 tisíc litrů kontaminovaného alkoholu. Z toho 13 tisíc litrů bylo zajištěno a bohužel 2 tisíce litrů nebylo do dneška zajištěno ani zjištěn výskyt,“ přibližuje Václav Kučera, náměstek policejního prezidenta pro vyšetřování.

Pořád proto podle něj existuje potenciální nebezpečí, že se lidé k jedovatému alkoholu dostanou. „S největší pravděpodobností bude alkohol už u lidí uložen někde ve sklepech jako v uvozovkách nezávadný,“ varuje.

Podle Kučery, který také vedl speciální vyšetřovací tým Metyl, se policii ale podařilo zlikvidovat hlavní síť výrobců a distributorů otráveného alkoholu v Česku.

„Myslím si, že toto byla nejsilnější větev nelegální výroby alkoholu, která vlastně byla podhoubím pro kontaminaci,“ potvrzuje. Policie ale podle něj stále pracuje na odhalení pachatelů vyrábějících pančovaný alkohol a trestných činů krácení daně.

„Statistiky potvrzují, že v této oblasti došlo k mírnému nárůstu odhalování těchto případů,“ dodává.

Otravy metylalkoholem
autor: Andrea Kratinová
Spustit audio