Začal platit nouzový stav. Co vše se mění?

5. říjen 2020

V Česku začal o půlnoci platit nouzový stav a s tím také přísnější opatření proti šíření koronaviru. U stolu v restauraci smí nově sedět maximálně šest lidí. Omezené jsou také akce venku i uvnitř budov a změny čekají i školáky. Opatření mají podle vlády trvat dva týdny.

Nouzový stav by měl trvat až do začátku listopadu. Přísnější opatření ale zatím platí jen na dva týdny. Na tu dobu jsou zakázané akce uvnitř budov nad 10 lidí a venkovní akce nad 20 návštěvníků. Výjimka platí pro divadla nebo pro kina, do nich může přijít až 500 lidí. Ale představení, kde se převážně zpívá, jsou zakázaná. „Existuje řada souborů, které se nakazily. Zpěv je jedna z nejrizikovějších aktivit. Víme, že díky zpěvu dochází k šíření,“ říká ministr zdravotnictví za hnutí ANO Roman Prymula.

Konat se můžou i větší organizované sportovní akce, všechny profesionální i amatérské soutěže ale budou bez diváků.

Obchodů se nová opatření zatím netýkají, nevztahují se ani na bazény nebo posilovny. V restauracích smí od pondělí u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí. A dál platí, že hospody nebo bary musí zavírat ve 22 hodin. Koho ale pondělním dnem čekají změny, je školství. V rizikových regionech jsou totiž na dva týdny zavřené střední, vyšší odborné a taky základní umělecké školy. Na základních školách budou opatření mírnější, hudební výchova tam je bez zpěvu a místo tělesné výchovy vláda doporučuje pohybové aktivity venku.

autoři: Veronika Šírová , jp
Spustit audio