Zabijačka splněným snem seniorů. ‚Přání bylo tak šílené, že jsem neodolal,‘ říká dárce

30. listopad 2017

Ježíškova vnoučata už splnila přes osm tisíc přání osamělých seniorů po celém Česku. Mezi nimi jsou i ta netradiční jako pravá domácí zabíjačka, kterou chtěli zažít penzisté z Městského centra komplexní péče v Benátkách nad Jizerou. Přání prý přišlo Stanislavu Hrdličkovi tak šílené, že nemohl odolat.

Přípravy na zabijačku byly od rána v plném proudu. Se zabijačkou pomáhá všechen personál i někteří příbuzní. A do příprav se zapojili také senioři. Krájeli cibuli, vařili obrovské množství vody a čekali na řezníka, který přiveze už zabitého čuníka.

Zabijačku pro seniory Městského centra komplexní péče v Benátkách nad Jizerou vystrojil Stanislav Hrdlička.

Přidal se tak mezi více než devíti tisícům Ježíškových vnoučat, kteří se v rámci speciálního projektu Českého rozhlasu rozhodli před Vánocemi obdarovat osamělé starší lidi.

„Našel jsem to na webu Ježíškova vnoučata a ťuklo mě to do očí. Přání bylo tak šílené, že jsem nemohl odolat a musel jsem ho paní Věře splnit,“ vysvětluje Hrdlička, proč si vybral zrovna uspořádání zabijačky.

Řezník začal po příjezdu na dvorku, kde se mnohdy pořádají třeba koncerty, porcovat zabitého pašíka. Zároveň přímo koukal do společenské místnosti, kde v teple pracovala dvacítka seniorů.an Jiří naposledy pracoval na zabijačce před desítkami let.

Zabijačka od Ježíškova vnoučete

„Ještě jako kluk jsem na zabijačce míchal krev. Pak jsem musel utéct, protože ty výpary jsem nesnesl. Ale jitrničky jsem si potom dal,“ vzpomínal s úsměvem.

A ředitelka městského centra Emílie Kalová je dojatá. „Předčilo to naše očekávání. Senioři se aktivně a rádi zapojili do všech prací. Brečeli u cibule, krájeli maso a mleli játra. Všechno si to na vlastní ruce vyzkoušeli po několika letech nebo i desítkách let. Jsme velice vděční,“ uvedla Kalová.

autor: lsm
Spustit audio