Za žhářský útok na Romy vyměřil soud čtyřletý trest a tři podmínky

26. září 2012
Zprávy

Středočeský krajský soud rozdal tresty za loňský žhářský útok na Romy v Býchorech na Kolínsku. Čtyřmi lety vězení potrestal Vojtěcha Vyhnánka, který podle obžaloby vhodil v červenci do domu obydleného Romy zapálenou pochodeň. Zbývající trojice obžalovaných si pak za vykřikování rasistických hesel odnesla podmíněné tresty.

Vyhnánkovi hrozilo až 12 let za mřížemi. Pomohlo mu, že se oheň naštěstí podařilo rychle uhasit a nikomu se při incidentu nic nestalo. Proto soud zvolil trest pod dolní hranicí sazby. Útočníci, kteří své jednání omlouvali opilostí, později také projevili lítost.

Soud uznal mladíky vinnými z ublížení na zdraví a násilí proti skupině obyvatel. Odsouzení popírali rasový motiv a napojení na extremistická hnutí, v tom jim ale soud za pravdu nedal.

Rozsudek zatím není pravomocný, Vyhnánkův advokát Jan Matějíček se proti němu na místě odvolal.

„My si myslíme, že právě ve věci úmyslu obžalovaného Vyhnánka, co vlastně chtěl způsobit, když ten úmysl je pouze eventuální, když byl opilý, že v tom není tento rozsudek správný,“ vysvětlil.

Státní zástupce Zbyněk Vondra je s verdiktem spokojený. Případ se podle něj nedá srovnávat se žhářským útokem ve Vítkově. Rozdílná je kauza například tím, že vítkovští žháři se k domu připlížili potichu, měli zápalné lahve a jednali po domluvě v přímém úmyslu.

„Soudkyně se velice podrobně vyjádřila i k paralele s Vítkovem a můžu souhlasit s tím, co uvedla. To znamená, že v tomto případě je více odlišností než podobností. Už jen to, že tam vyloženě šlo o to, způsobit co největší škodu, v tomto případě spíše o to, demonstrovat sílu proti Romům,“ potvrdil.


Zvětšit mapu
autoři: jze , mad , krw
Spustit audio