Za vitamíny a podpůrné látky v tabletách utrácíme čím dál víc. Někdy zbytečně

5. leden 2018

Naše tělo ne vždy přijme v dostatečné míře látky z běžné stravy. Někdy potřebuje povzbudit třeba po větší fyzické námaze. I jako prevence před onemocněním nám mohou posloužit uměle nebo přirozeně vyrobené přípravky. Zapomeňte však, že plní funkci léků.

„Doplňky stravy jsou látky, které by měly člověku přispět ke zdraví. Legislativa je označuje jako potraviny, obsahující nutriční hodnoty, například vitamíny, minerální látky a podobně. Rozhodně neslouží jako náhrada pestré stravy. Garantována musí být zdravotní nezávadnost, nikoliv léčebný účinek,“ připomíná Ondřej Pleskot z Fakulty zdravotnických studií Univerzity Pardubice.

Zpět k přírodě

Dary, které podpoří naše zdraví a vitalitu, najdeme i v přírodě. V minulosti lidé hojně využívali čerstvé bylinky jako koření do jídla, v zimě se hodily nasušené. „Myslím si, že bychom se od těchto možností neměli vzdalovat. Doplněk stravy opravdu nenahradí všechno. Bylinka v pokrmu může mít úplně stejný účinek, a co je důležité připomenout, je podstatně levnější.“

Šípky - skvělý zdroj přírodního vitaminu C

Doplněk stravy není lék!

Na českém trhu se vyskytuje stále více doplňků stravy, které se svým složením, vzhledem a charakterem informací uváděných na obalu nebo v příbalových letácích často podobají léčivým přípravkům. Běžný spotřebitel nemá šanci se v tom zorientovat.

Doplňky stravy v ČR posuzuje a schvaluje Ministerstvo zdravotnictví ČR. Před uvedením na trh posuzuje pouze jejich zdravotní nezávadnost, jejich dlouhodobé užívání by nemělo vést k poškození zdraví. Účinky uváděné výrobcem na rozdíl od léků nikdo neověřuje.

Všímejte si

Na obalu doplňku stravy musí být podle právních předpisů uvedeno označení „doplněk stravy“.

Které byliny vás ochrání před nemocemi? Známe je všechny

Máta

Bylinkářka Hana Binková z Bítovan pracuje jako zdravotní sestra. A jejím velkým koníčkem jsou právě bylinky.

U některých doplňků stravy se můžete setkat s tzv. číslem HEM. Je to jednací číslo rozhodnutí, pod kterým byl pro daný výrobek v minulosti vydán Ministerstvem zdravotnictví ČR souhlas s uváděním výrobku do oběhu jako potraviny.

Na obalu a v příbalové informaci léčivého přípravku, kterému byla udělena registrace, musí být podle právních předpisů uvedeno registrační číslo.

 

autor: Věra Říhová
Spustit audio