Za Velikonocemi kolem světa aneb cesta až na Velikonoční ostrov a zpátky domů, do východních Čech

Velikonoční vydání pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem" je tentokrát hodně netradiční. I když se vlastně vypravíme na několik míst ve světě právě za tradicemi. 

Velikonoce v Anglii nebo svátky jara podle pravoslaví, vazba mezi Velikonocemi a Velikonočním ostrovem z pohledu profesora Miroslava Bárty nebo inženýra Pavla Pavla a poté návrat do východočeského regionu za zvláštnostmi velikonočních zvyků u nás, společně s etnografkou Martinou Vlčkovou. To je tentokrát rozhlasová "trasa" svátečního putování.

Palačinkový den, hon i závody

Že vám to nějak k Velikonocům nepasuje? Asi proto, že se jedná o některé zajímavé zvyky z Anglie. Při svém působení na postu rozhlasového zpravodaje v Británii jsem některé z nich zažil a o jiných se dozvěděl.

Čtěte také

A proč v pořadu budu zmiňovat i Palačinkový den? Neprozradím všechno, podrobnosti si poslechněte v pořadu "Na cestách" - jen naznačím, že tak vlastně startují velikonoční svátky o Masopustním úterý.

A hon na Velikonoce? Ano v Anglii hon na vajíčka - Easter Egg Hunt a to jak doma s rodinou nebo třeba ve školách. Není to složité, hledají se prostě schovaná vajíčka. K této tradici přidám i pár dalších zajímavostí, jako jsou závody kačenek, velikonoční kloboučky nebo čokoládové velikonoční mánie Angličanů.

Přidám i pár zajímavostí z pobytu a cest na Ukrajinu a do Ruska na téma Velikonoce a pravoslaví.

Velikonoční ostrov slaví výročí

Čtěte také

Také vás už napadlo, co má vlastně společného Velikonoční ostrov s Velikonocemi? Tím spíš, že je to výprava až na jižní část Tichého oceánu? Pak jste na tom stejně, a tak se ve velikonočním vydání pořadu "Na cestách" ptám lidí zkušenějších a Velikonočního ostrova znalých.

Navíc - Velikonoční ostrov slaví letos výročí svého objevení - stalo se tak před 300 lety.

Pupek světa a egyptolog

Ano, Pupek světa - Velikonoční ostrov dobře zná i profesor Miroslav Bárta, kterého si možná spíš spojujete s Egyptem. Ale víc se dozvíte v pondělním pořadu.

Velikonoční cestováni s Miroslavem Bártou

Bude to takové putování mezi exotikou a domovem z pohledu nejen velikonočních tradic, ale i zrodů a pádů civilizací.

Rozpohyboval Velikonoční ostrov

Ne doslova, ale ohromné sochy, to ano. Pavel Pavel se vydal na ostrov na pozvání legendárního Thora Heyerdahla aby tam 5. února roku 1986 pohnul jednou ze soch moai. Už do šesté třídy totiž znal i knihu Tajemství Velikonočního ostrova.

Myslíte si, že na ostrově znají i velikonoční vajíčka? I na to se v pořadu Pavla Pavla ptám. A dozvíte se nejen, že při pohybu obřích soch používal tzv. "ledničkový krok", ale že se na ostrov stále rád vrací.

Východočeské Velikonoce

Opravdu stále máme některé zvyky, které jinde nenajdete.

Čtěte také

Řekne vám to při návratu v rámci cestování s pořadem "Na cestách" ze světa zpět do regionu etnografka Muzea východních Čech v Hradci Králové Martina Vlčková.

Vydáme se s ní do okolí Trutnova i na Pardubicko, kde stále lidé spontánně udržují zvyky, které jinde o Velikonocích nemají. Jaké to jsou?

To už si poslechněte na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové a Českého rozhlasu Pardubice v pondělí 18. dubna 2022 jako vždy po 18. hodině v pořadu "Na cestách s Petrem Voldánem". Těšíme se na Vás.

Petr Voldán

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.