Za útoky v Istanbulu stojí cizinci z postsovětských republik, uvedla turecká policie

30. červen 2016

Policie v tureckém Istanbulu a Izmiru ve čtvrtek při razii zadržela nejméně dvacítku podezřelých. Policisté pátrali po teroristech napojených na Islámský stát.

Turecká policie také ve čtvrtek sdělila, jaké národnosti byli útočníci na istanbulském Atatürkově letišti, kde v úterý večer zemřelo 43 lidí. Podle policie to byli muži z Dagestánu, Uzbekistánu a Kyrgyzstánu, uvedl list Daily Sabah.

Turecký deník Hürriyet ale tvrdí, že jedním z útočníků Čečenec Osman Vadimov. Cizinci byli podle listu také možná i ostatní atentátníci.

Podle deníku Hürriyet vypověděl taxikář Mahmut Bağiş, že přivezl na letiště asi půl hodiny před útoky tři muže, kteří mezi sebou mluvili cizím jazykem. Prý jim nerozuměl ani slovo. U sebe prý měli tři batohy a kufr.

Při čtvrteční razii zamířila turecká policie podle tiskové agentury Anadolu na šestnáct adres v Izmiru a čtyřech istanbulských okrscích, a to na evropské i asijské straně města.

V Istanbulu policie zadržela 13 podezřelých, z toho tři měli cizí národnost. Dalších nejméně devět lidí zadržela policie v Izmiru.

Čtěte také

Turecké bezpečnostní složky také zabily dva muže, kteří nelegálně přecházeli hranici se Sýrií a vstupovali do Turecka. Údajně nereagovali na varování a turecká strana se domnívala, že jde o teroristy Islámského státu.

Právě této organizaci turecká vláda připisuje zodpovědnost za úterní atentát, k němuž se zatím nikdo nepřihlásil. Zadržené osoby mají být obviněny z financování IS, rekrutování nových členů a logistické podpory této organizaci.

Islámský stát se zatím k útoku na letišti nepřihlásil. Podle některých bezpečnostních expertů ale ani dvoudenní odmlka neznamená, že s atentátem nejsou lidé z IS spojení.

Po úterním teroristickém útoku na istanbulském letišti, kdy zemřelo 43 lidí včetně 13 cizinců a dalších více než dvě stě utrpělo zranění, Turecko posílilo bezpečnostní opatření. Stovka zraněných stále zůstává v nemocnici, z toho čtyřicet lidí na jednotkách intenzivní péče.

Turecké bezpečnostní složky si i nadále stojí za tím, že na Atatürkově mezinárodním letišti neselhala žádná bezpečnostní opatření. Turci tvrdí, že první atentátník se odpálil u bezpečnostní kontroly u vchodu do letiště, tak, aby způsobil chaos. Toho prý využil druhý útočník, pronikl do letištního terminál a tam se pak v prvním patře také odpálil. Třetí z atentátníků se podle oficiálních zdrojů odpálil venku před budovou.

autoři: daj , ČRo
Spustit audio