Za současnými problémy Blízkého východu stojí první světová válka, tvrdí Břetislav Tureček

9. květen 2014

Jak souvisí 100. výročí první světové války s Blízkým východem? „Byl to konflikt, který do velké míry přeformuloval celý Blízký východ,“ říká Břetislav Tureček, vedoucí Centra blízkovýchodních studií na Metropolitní univerzitě Praha. Právě tomuto tématu se bude věnovat mezinárodní konference, kterou Břetislav Tureček na své domovské univerzitě pořádá v pátek 16. května.

Současné blízkovýchodní státy fungovaly až do první světové války pod vládou Osmanské říše, do značné míry stabilního a prosperujícího státního celku. Po prohrané válce si celé území rozparcelovaly vítězné mocnosti.

„I dnes vidíme, že státní hranice těchto zemí jsou stovky kilometrů dlouhé, uměle vytvořené úsečky,“ vysvětluje Břetislav Tureček. „Celý Blízký východ je tedy uměle vytvořeným shlukem států, které naplánovaly kdysi ve Francii a v Anglii.“

Čtěte také

Právě v tom vidí Břetislav Tureček kořeny problémů, které se na území bývalé Osmanské říše táhnou dodnes, ať už jde o konflikt v Sýrii, Iráku nebo v Palestině.

Diskutovat na konferenci o palčivých otázkách politických souvislostí první světové války a současného vývoje na Blízkém východě přijedou odborníci na první světovou válku Rakouska, Turecka, Izraele, Německa i České republiky.

Jakou roli by chtělo v celém blízkovýchodním regionu možná hrát v budoucnu Turecko? Jak to bylo s Čechy, kteří bojovali za první světové války na straně Osmanské říše? I na to se svého bývalého rozhlasového kolegy Břetislava Turečka v rozhovoru zeptal Vladimír Kroc.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku, nebo v našem audioarchívu.

autor: and
Spustit audio