Za relaxací, sportem a nejčistším vzduchem do Karlovy Studánky

19. prosinec 2009
Po Česku

Nejvýše položená obec bruntálského okresu leží na východním úbočí Pradědu, v údolí říčky Bílé Opavy. Návštěvníky sem lákají nejen léčivé účinky zdejších minerálních pramenů a rekreační areál vhodný pro sjezdové i běžecké lyžování, ale i jedno z prokazateně nejčistších ovzduší ve střední Evropě.

"Lázně založil nejmladší syn Marie Terezie, její šestnáctý potomek, Maxmilián II. František v roce 1780," vysvětluje Lubomír Schellong, současný ředitel lázní. Habsburk byl totiž velmistrem Řádu německých rytířů, kteří vlastnili zdejší panství.

"Původní název Hinn und Wieder byl odvozen od toho, že ze sousedních vesnic sem za léčbou docházeli a museli se zase vracet. Proto 'hinn und wieder', tedy 'sem tam'," doplňuje své vyprávění o minulosti lázní jejich ředitel.

Současný název Karlova Studánka dostaly lázně na počest dalšího velmistra z habsburského rodu, arcivévody Karla, který proslul jako vojevůdce. Porazil roku 1809 Napoleona u Esslingu.

Lázně vznikly na místě starší osady Hubertov, ve které bývaly hutě, čehož zdejší lidé dokázali využít: "Kyselka se ohřívala žhavou železnou struskou z uhlí. Dodnes ohříváme přírodní léčivé prameny horkou párou de facto na stejném principu," přibližuje Lubomír Schellong.

Lázeňská architektura Karlovy Studánky v zimě působí romanticky

Všechny zdejší prameny mají vysoký podíl kysličníku uhličitého, a to díky rašeliništím, která se nacházejí v okolí. Zdejší voda je využívána jak k pití, tak k léčebným koupelím. A navíc, jak potvrzuje i ředitel lázní: "Je tu nejčistší vzduch ve střední Evropě, díky absenci továren a veškerých znečišťovatelů."

A tak se v Karlově Studánce léčily a léčí v sedmi lázeňských domech nemoci dýchacích cest, onemocnění onkologická a nově také potíže s pohybovým ústrojím.

Masáže, zábaly, ale také lyžování v romantických kulisách

"Díváme se na kapli svatého Huberta, která je pravděpodobně nejstarší budovou v Karlově Studánce. Byla vystavěna v letech 1757 až 1758," vypráví starosta Karlovy Studánky Roman Reichl. Z 18. století pocházejí i lázeňský dům Odra, bývalý dům Správní, anebo dům zvaný Věžový.

Většina lázeňských objektů je ovšem ze století 19. a byla postavena v elegantním empírovém nebo klasicistním slohu. Třeba Knížecí dům, který sloužíval k ubytování velmistra Řádu německých rytířů a dalších důležitých návštěv, dále hudební hala anebo kostel. Pro většinu staveb je příznačné, že jsou postaveny ze dřeva, anebo aspoň dřevem obloženy.

Další z lázeňských domů budete znát z jednoho oblíbeného tuzemského filmu. "Jde o Slezský dům, který je známý z filmu S tebou mě baví svět. Nechal jej postavit jeden z posledních Habsburků v úřadu velmistra Řádu německých rytířů," připomíná Roman Reichl skutečnost, že velmistrem řádu pravidelně býval některý z příslušníků habsburského rodu.

Slezský dům v Karlově Studánce je známý z filmu S tebou mě baví svět

Další dominantou lázní je nejmladší ze zdejších lázeňských domů - dům Libuše, postavený na přelomu 20. a 30. let minulého století.

Zvuk zvonu nás vede k další výstavné budově, která svým průčelím připomíná kolonádu. "V tuto chvíli stojíme u Letních lázní, které byly postaveny v druhé polovině 19. století na místě Dělnického domu. Dnes se zde provádějí především procedury a léčení lázeňských hostů," popisuje starosta.

Pak se zastavujeme u jednoho ze zimních symbolů Karlovy Studánky: "Vodotrysk zde máme každoročně. Pouštíme jej tak, aby zamrzl a vytvořil obrovský ledový sloup. Bývá vysoký asi dvanáct až patnáct metrů."

Zamrzlý vodní sloup před kostelem jeden ze zimních symbolů Karlovy Studánky

A co vůbec zimní vyžití v Karlově Studánce? "V tuto chvíli se zde uměle zasněžuje 500metrová sjezdovka. V okolí jsou také dobré podmínky pro běžecké lyžování. Jsou zde upravované běžecké tratě v délce asi patnácti kilometrů," přibližuje možnosti, které obec nabízí lyžařům Roman Reichl.

Bruslit se letos bude hned vedle sjezdovky na tenisových kurtech. To, co však v Karlově Studánce mohou vyznavači zimních sportů zejména najít, je relaxace - při masážích, v rašelinových zábalech anebo při koupání v bazénu s mořskou vodou.


Zobrazit skiareál Karlova Studánka na větší mapě
Spustit audio