Za protiromské útoky v Maďarsku udělil soud třikrát doživotí a jednou 13 let

6. srpen 2013

Maďarský soud vynesl rozsudek nad čtveřicí mužů obžalovaných za protiromské útoky. Tři obvinění dostali doživotní tresty, čtvrtý půjde do vězení na 13 let. Útočníci před několika lety napadali romská obydlí, zapalovali je a po prchajících lidech stříleli. Zabili přitom šest lidí a pět dalších vážně zranili.

Vynesení rozsudku provázel velký zájem médií. Bezpečnostní opatření v budově soudu byla mimořádná. Odůvodnění verdiktu stále trvá, a tak zatím není jasné, zda soud činy kvalifikoval jako rasisticky motivované.

Prokuratura však dokazovala, že se pachatelé chystali těmito činy Romy „umravnit“ a zastrašit. To zřejmě uzná i soud – vzhledem k nejvyššímu možnému trestu, který třem ze čtyř mužů udělil.

Tři obžalovaní do konce života neopustí vězení, alespoň podle verdiktu prvního stupně, protože odsouzení se určitě odvolají. Po celý čas v průběhu vyšetřování a soudního jednání totiž svou vinu popírali.

Čtveřice v letech 2008 až 2009 spáchala sérii protiromských útoků, z nichž mnohé byly bez lidských obětí, avšak v šesti případech zůstali po útoku i mrtví - čtyři muži, jedna žena a jedno 5leté dítě.

Pachatelé se na činy důkladně připravovali. Pečlivě vybírali i cíle svých útoků. Většinou šlo o domy na okraji romských vesnic. Ze začátku je pouze ostřelovali, pak na domy házeli zápalné láhve a do lidí, kteří vyběhli ven, stříleli. Používali i granáty. Dohromady vystřelili 78krát, použili 11 Molotovových koktejlů a přímo ohrozili život 55 lidí.

Ve světě celý případ vzbudil velkou pozornost. Maďarská společnost ale proces sledovala snad až vlažně. Žádné všeobecné rozhořčení a protesty proti extremistům se nekonaly.

Vznikla však iniciativa, v jejímž rámci známí herci zahráli jednotlivé oběti a působivě citovali z výslechů, videa se pak objevila na internetu. Na motivy těchto zločinů také režisér Benedek Fliegauf natočil film Jen vítr, který na filmovém festivalu v Berlíně získal Stříbrného medvěda.

autoři: zdt , gmp , kko
Spustit audio