Za prodej padělaných obrazů poslal soud Fröhlicha na osm let do vězení. Mezi poškozené patří i Bohdalová

26. srpen 2019 12:33

Krajský soud v Praze odsoudil manžele Evu a Jaroslava Fröhlichovi a jejich známého Milana Trokana. Trojice prodala podle obžaloby několik desítek falešných obrazů za 30 milionů a nabízela další za 56 milionů korun. Soud poslal Fröhlicha na osm let do vězení a uložil mu pokutu 15 milionů. Jeho ženu Evu poslal na šest let do vězení a kolegovi Martinu Trokanovi uložil sedmiletý trest. Rozsudek je nepravomocný.

Fröhlichovi s Trokanem měli prodávat padělané obrazy od Jana Zrzavého, Václava Špály, Emila Filly a dalších českých malířů. Hlavní líčení trvalo tři čtvrtě roku. Podle obžaloby trojice věděla, že jsou díla padělaná.

Státní zástupce Miroslav Forejt ale v červenci uvedl, že se trojice mohla domnívat, že vlastní pravé obrazy. K prokázání viny podle něj chybí výslechy padělatelů, kteří buď neexistují, nebo je policie nedokázala zjistit. A proto dokonce navrhl obžalované viny zprostit.

Všichni obžalovaní trvají na své nevině. Sám Fröhlich tvrdil, že trestní stíhání si objednala jeho konkurence a že všechna prodaná díla byla pravá. K obrazům prý přišel tak, že je částečně zdědil po rodičích a částečně nakoupil po České republice i v zahraničí.

Verdikt osobně slyšela i herečka Jiřina Bohdalová - podle spisu jedna z poškozených. Ta se k obrazům dostala přes privátního bankéře Komerční banky Radka Pokludu. Ten je údajně vykupoval z jedné galerie, kam je dodávali Fröhlichovi.

Pokluda pak obrazy nabízel svým VIP klientům, mezi které patřil režisér Ivan Zachariáš nebo generální ředitel rádia Impuls Jiří Hrabák, s legendou, že jde o propadlé zástavy banky, což ale nebyla pravda. Pokludův případ ale nakonec policie odložila s tím, že nevěděl, že jde o padělky.

autoři: Markéta Chaloupská , Anna Horáčková | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio