Za nečitelnou registrační značku až zákaz řízení

25. únor 2020 14:00

O řidičský průkaz mohou řidiči přijít z mnoha důvodů. Jedním z těch zdánlivě banálnějších je i nečitelná nebo ztracená registrační značka.

Nečitelná registrační značka. Drobný nedostatek? V zimě jí má přece znečištěnou kdejaké auto. Silniční zákon ale na věc nahlíží přísně. Tento přestupek spadá do kategorie vážných. Pokud vozidlo s nečitelnou nebo chybějící značkou zastaví policista, nemůže věc řešit na místě blokovou pokutou, ale musí přestupek předat ke správnímu řízení.

Čtěte také

V něm hrozí řidičům pokuta až 10 tisíc korun, nebo také zákaz řízení, vysvětluje policejní mluvčí Hana Rubášová: "Pokud řidič na svém vozidle nemá registrační značku, případně jí má zakrytou, nečitelnou, upravenou, nebo jí má umístěnou tak, že je znemožněna čitelnost, může řidiči hrozit zákaz řízení až na jeden rok."

Bez registrační značky nevyjíždět

Jestliže řidič registrační značku ztratí, nesmí s vozidlem na silnici. A pokud už se na komunikaci pohybuje, nemůže pokračovat v jízdě. Podle silničního zákona by měl auto bezpečně odstavit a nechat odtáhnout.

Ztráta se musí hlásit

Ztrátu, poškození nebo odcizení registrační značky je vlastník nebo provozovatel vozidla povinen neprodleně oznámit obecnímu úřadu obce s rozšířenou působností. Novou značku dostane na úřadu s dopravně správní agendou po předložení několika dokumentů.

Čtěte také

"Musí předložit ohlášení věci na polici, pokud se jedná o odcizení registrační značky nebo technického průkazu. Dále je potřeba doložit poškozené nebo zbylé tabulky registrační značky, osvědčení o registraci vozidla a technický průkaz," upřesňuje mluvčí Ministerstva dopravy František Jemelka.

V případě poškození registrační značky úřad vydá duplikát za 600 Kč za jednu tabulku + 50 Kč správní poplatek. Poškozenou značku je ale nutné vrátit. Jestliže jsou značky (jedna nebo obě) ztracené nebo odcizené, stejné už úřad nevydá a za nové účtuje 450 Kč, konkrétně to je 200 Kč za jednu tabulku + 50 Kč správní poplatek. U vozidel s jednou registrační značkou (vozík, přívěs, motocykl, traktor, pracovní stroj) to tedy celkem činí 250 Kč.

autoři: Luděk Hubáček , ZV
Spustit audio