Za mýdlem z Růžové byl recept od babičky

7. prosinec 2010
Radnice v Růžové v regionu NP České Švýcarsko

Rozemelte trochu hovězích kostí, přihoďte něco kůží a sádla a můžete se směle pustit do výroby mýdla. Tento způsob je trochu náročný na čichové buňky, a tak od něj ve vesnici Růžová na okraji Národního parku České Švýcarsko záhy upustili. Přesto však v Růžové mydlárna stojí a už pár let v ní několik žen ručně vyrábí mýdla a šampóny mnoha barev, tvarů a mámivých vůní.

Světlovlasá žena v zástěře Miloslava Hrachovcová začala s mýdlem náhodou, když na půdě objevila recept své babičky. Nejdřív opravdu zkusila vyvařit kosti. Rychle od toho však upustila a dnes používá jako základ pro vaření pouze vzácné oleje, které sráží chemickým louhem. „Baví nás to všechny a je to hodně inspirativní,“ tvrdí.

Matka mydlářky Vlasta Laurincová, která se na počínání své dcery zpočátku dívala s velkou nedůvěrou, si ale zvykla a dnes s chutí pomáhá. „Nevěřila jsem tomu, že mýdla budou mydlit,“ svěřuje se.

Mýdla z Růžové se ujala a dneska je jako regionální značku nabízejí všechna informační střediska národního parku. „U nás se však turisté neumyjí, ještě nemáme lázně. Ale třeba to k nim dotáhneme,“ říká vesele Hrachovcová.

Celou dílnu tvoří dvě místnosti dlouhého penziónu a line se odtud silná směs vůní, na kterou si ženy už zvykly. I Hana Kecová, která trojici uzavírá. Do Růžové utekla z Prahy a stala se z ní venkovanka. Teď právě váží do ručně vyráběných sáčků drcené mýdlo. „Jsem tady moc spokojená, zpátky bych se už nevrátila,“ říká.

Tvary a vůně si Miloslava Hrachovcová vymýšlí sama, i když nejlepším a nejtvrdším testem jsou prý příbuzní a přátelé. „U nás se netestuje na zvířatech, ale na lidech, “ dodává rozesmátá mydlářka.


Zobrazit Mydlárnu Rubens v Růžové na větší mapě