Za listopadový summit NATO dostanou Pražané slevy a filmy

10. říjen 2002

Naposledy před listopadovým summitem NATO přijedou dnes zkontrolovat připravenost Prahy jeho zástupci z Bruselu. A na co se musí během listopadového zasedání Severoatlantické aliance připravit obyvatelé a návštěvníci Prahy? Určitě na ještě komplikovanější dopravu než teď. Je bez pochyby, že zasedání Severoatlantické aliance zkomplikuje obyvatelům a návštěvníkům Prahy život. To musí být kompenzováno, tvrdí šéfka organizačního štábu Ivana Hlavsová. Ti, kteří zůstanou ve městě, by mohli mít levnější nákupy a zábavu.

Policie nyní tipuje trasy, na které auta odkloní. Radiožurnálu to potvrdila šéfka organizačního štábu Ivana Hlavsová. "Časem budeme schopni informovat veřejnost o tom, jak přesně bude dopravní situace vypadat, jestli se bude počítat s uzavírkami některých ulic. Ale celý ten projekt těch dopravních opatření je teprve ve stádiu vzniku. Počítáme, že časem samozřejmě dostane veřejnost přesnější informace."

Podle vládního zmocněnce Alexanda Vondry by ale dopravní situace neměla být horší než při srpnových záplavách. "Je to realizovatelné. Nenarážíme tu na nějaký nepřekonatelný problém. Základní komunikace budou do té doby k dispozici. Myslím si, že ta opatření celkově nepovedou k toum, že by situace byla horší, než tak, jak jsme to znali v těch týdnech po povodních."

Summit ale částečně ovlivní provoz pražského letiště v Ruzyni. Vondra nicméně nepředpokládá, že by letecké spojení s Prahou muselo být kvůli bezpečnostním rizikům přerušeno. "V době těsně před summitem a v průběhu toho summitu budou samozřejmě přísnější kontroly na letištích, nějakým způsobem budou upraveny letové dráhy a podobně. Ruzyňské letiště bude sice pod zvýšenou ochranou jako všechny strategické objekty tou dobou, ale zároveň bude fungovat."

To musí být podle Hlavsové kompenzováno. Ti, kteří zůstanou ve městě, by mohli mít levnější nákupy a zábavu. "Myslíme, že to je jedna z možností, jak se snažit trochu zpříjemnit lidem ty dva tři dny, které jinak pro ně dopravně nemusí být příjemné, ale není to jediná věc. Také jednáme s televizními stanicemi o nějakém programu, možná s multiplexy o promítání filmů, ale v tuhle chvíli to není uzavřené. Doufáme, že některé řetězce o to zájem mít budou."

Prázdninové povodně ale přípravu listopadového summitu NATO nezkomplikovaly. Podle vládního zmocněnce Alexandra Vondry se ale v některých případech muselo vymyslet náhradní řešení: "Jsou tu samozřejmě určité vlivy, kupříkladu v oblasti ubytování. Generální tajemník přišel o původně zamýšlený Lichtenštejnský palác jako místo, kde by bydlel. Přišli jsme i o jeden hotel Four Seasons, protože nemůže být uveden do provozu. Ale myslím, že v této oblasti se celkem rychle podařilo zajistit náhradu. Dneska už přesně víme, jaká ta náhrada bude. Nebudeme říkat, kdo kde bude bydlet, ale tohle je zabezpečeno."

autoři: ark , duv
Spustit audio