Za kytičkou se ve Francii schovává výstavní město

Co jsou to květinová města, takzvané ville Fleurie? Poznáte je snadno. Vjíždíte-li ve Francii do nějakého města, často doplňuje ceduli s jeho názvem i nějaká kytička. Pokud jsou tři, jedná se už o město překrásné, které splňuje nejpřísnější kritéria na výzdobu.

V současnosti je držitelem kytičky na 2 900 obcí a městeček po celé Francii, ale jen 196 se může pyšnit tím, že má všechny čtyři. Annecy k tomu má ovšem všechny předpoklady tak nějak přirozeně.

"V blízkosti města máme jezero a nad ním se zvedají hory, takže už jen proto je město fotogenické. Navíc jím protéká řeka a obyvatelé si dříve stavěli domy v její blízkosti, proto tu vidíte tolik mlýnů. Ale radnice se navíc ještě snaží městečko zvelebit," říká Pierre Lanternier z turistického úřadu.

Celý systém kytiček vznikl zajímavým způsobem. Robert Buron, ministr veřejných prací byl na konci 50. let tak okouzlen krásou alsaských vesniček, že se rozhodl zavést systém, který by podpořil Francouze v zvelebování jejich měst a obcí. V roce l972 pak Marcel Anthonioz, státní tajemník pro cestovní ruch vytvořil výbor pro rozkvétání Francie. Ale trvalo dalších dvacet let než byla stanovena jednotná kritéria.

"Obyvatelé našeho města jsou ke svému okolí pozorní, zdobí květinami své příbytky, navíc se snažíme dávat květiny do strategických míst, které jsou dobře vidět, například na křižovatky, na rozhraní ulic a v poslední době se hodně zaměřujeme na rostliny, které vydrží celý rok. Jednak vypadají hezky a také je s nimi méně práce," vysvětluje Pierre a vystihuje tak podstatu celé soutěže.

Důležitou roli hraje město tím, jak zvelebuje okolí, ale motivováni jsou i jeho obyvatelé, aby si dávali květiny do oken nebo před dům, pomáhali upravovat parky, ale také, aby udržovali město čisté. A pokud se městu Annecy říká alpské Benátky, nemusí to být pro jeho obyvatele jenom poklona, jak naznačuje Michel Pancheu, který se stará o čistotu jezera.

"Už jsem tady skoro deset let, studoval jsem ochranu přírody a myslím si, že jen nejen důležité zkrášlovat okolí, ale také přírodu chránit. Možná nevíte, že kolem jezera Annecy je vybudován samočistící systém, že se snažíme budovat ekologické domy s nízkou spotřebou elektrické energie, takže za fasádou krásných květin se skrývá i snaha žít v souladu s přírodou," vysvětluje Michel, který srovnání odmítá, neboť Benátky jsou v porovnání s Annecy s čistotou na štíru.

Nedaleko od centra nacházím velké zahradnictví. Právě tady se pěstují nejrůznější keře, rostliny a květiny, které město potom zdobí. "Dělám tuhle práci už čtyřicet let, je nás tu osm zahradníků a celkem se o vysazování květin a zkrášování města stará osmdesát lidí. A co mám na své práci nejraději? Že je vidět, je opravdu radost pozorovat, jak všechno prokoukne. Samozřejmě, nejsme v Provence, ale i tady máme zajímavé rostliny, které jsou hezky barevné a krásně kvetou. Všichni říkají, že nejhezčí je jaro, ale já mám nejraději léto - město se přímo topí v záplavě zeleně," raduje se Michel.

Možná i jemu může městečko Annecy děkovat za to, že patří vůbec k nejhezčím v celé Francii. Ale třeba to je jinak. Lidé si tady tak zvykli pečovat o své okolí, že už si to jinak nedokáží představit. Zkuste si to ale představit vy. Třeba takové Litoměřice v době Zahrady Čech by mohli některým květinovým městům ve Francii snad konkurovat. Škoda jen, že jenom týden.

autor: jšm
Spustit audio