Za fotbalem jeli až do Bělehradu, zápas málem nestihli

28. srpen 2009
Zblízka

Se strachem před srbskými fanoušky cestovali příznivci fotbalové Slavie k odvetě kvalifikace Evropské ligy. Bez policejní ochrany se do Bělehradu vůbec nechtěli vydat, jenže nakonec paradoxně právě kvůli policejnímu doprovodu málem neviděli zápas.

Pouliční muzikanti tahají smyčce ze strany na stranu, naivní malíři opírají svá díla o zdi sluncem rozpálených budov. A o kus dál vedle šumící fontány odpočívají unavení turisté. Tedy nic, čím by se dvoumilionový Bělehrad odlišoval od ostatních velkoměst. Pouze z dálky slyším hlasy prozrazující, že se blíží fotbalový zápas.

Mnohem víc pozornosti než partička prozpěvujících příznivců Crvené Zvezdy v tu chvíli poutají dvě paní s loterií. Mají úspěch, přestože kupující vědí, že jejich šance je podobně mizivá jako pro zdejšího taxikáře Miroslava postup Crvené Zvezdy do Evropské ligy:

"Jedna nebo dva nula - možná. Ale dát tři nebo čtyři góly? Nemáme šanci."

Je už dopředu smířený s porážkou a ani ho to tolik nemrzí: "Víte, mám Čechy a bývalé Československo moc rád. Však jsme se tam za ta léta jako řidič najezdil."

Takže by Miroslavovi tolik nevadilo, kdyby jeho Zvezdu vyřadil klub, který má ve znaku také hvězdu. A na důkaz toho nám na rozloučenou před stadionem div nerozmačká ruce.

Vítězství nebo postup Slavie, to je to poslední, co bychom si pár hodin před stadionem nahlas přáli - byť všude postávají hloučky policistů. Popěvky kolemjdoucích Delije totiž nabírají na síle. A vypadá to, že novináři nejspíš nepřeháněli, když psali, že přijde na padesát tisíc lidí.

Bohužel ne všichni se vejdou na severní tribunu, kde se scházejí právě tito nejvěrnější fanoušci Crvené Zvezdy. A některé z nich to také u pokladny pořádně dopálilo.

Zatímco na sever už je beznadějně vyprodáno, na ostatní tribuny lístek bez problémů seženete. A vyzkoušel si to také Tomáš z Prahy, který na zápas necestoval, jako drtivá většina fanoušků, autobusy s policejním doprovodem, ale přišel pěšky. V Bělehradě je totiž na služební cestě.

A jako znalec zdejšího prostředí neměl pocit, že by se měl něčeho bát: "Je to stejné jako v Čechách. Když jdeš na fotbal a máš své barvy, tak je nebezpečné jet do Ostravy. Když jdeš v civilu, nikdo ti nic neudělá."

Bavíme se spolu o fanoušcích Crvené Zvezdy pár desítek minut před začátkem zápasu. Jen tak mimochodem - v době, kdy se autobusy se slávistickými příznivci a s policejním doprovodem ani náhodou nepřibližují ke stadionu.

"Líbí se mi, jak si to sami organizují: mají své obchody, své suvenýry, že na svém sektoru nemají název klubu - Zvezda, ale název fanoušků - Delije," popisuje Tomáš.

Z nápisu na sedačkách už se tou dobou nedá přečíst ani písmenko. Severní tribuna je totiž napěchovaná fanoušky připravenými dohnat Crvenou Zvezdu k postupu. A to do začátku stále ještě půlhodinka zbývá.

Fanoušci na uvítanou pískají, na trávníku se totiž rozcvičují fotbalisté Slavie. Poměrně dlouho - snad aby si na bouřlivou atmosféru zvykli.

Od prvního hvizdu rozhodčího se ozývá skandování, navíc v oblouku za brankou se postupně přidávají také podélné, i když zdaleka ne tak plné tribuny. Jen autobusy se slávistickými příznivci stále nikde.

Z telefonátu se dozvídáme, že je policisté z neznámých důvodů vozí kolem města. A ještě k tomu hlemýždím tempem. A to si jejich přítomnost fanoušci sešívaných kvůli strachu ze srbských ultras skoro vymodlili.

Když nedostaneme ochranu, ani tam nepojedeme, říkali organizátoři výjezdu ještě před cestou. Jenže to si ani zdaleka nepředstavovali, že dorazí na stadion až v závěru prvního poločasu. A přestože viděli přes porážku 1:2 postup svých barev, odjížděli ochuzeni o polovinu zápasu.

A teď dokažte srbským policistům, že to nebyla jen škodolibost srbských policistů typu: Tak, a máte, co jste chtěli. Oficiálně totiž průtahy a celou kličkovanou od maďarsko-srbské hranice k bělehradskému stadionu vysvětlují zprávami o chystaných útocích na autobusy.

"Měli jsme informace, že fanoušci nemohli přicestovat na zápas, jelikož na všech příjezdových cestách do Bělehradu na ně čekali hooligans. Ale ta informace se samozřejmě velice těžko ověřuje. Informovali jsme o tom delegáta UEFA. Je to velice zvláštní na této úrovni, že pro fanoušky hostů není možné se na zápas vůbec dostavit. Jsme asi všichni rádi, že to máme za sebou, že jsme postoupili a že jedeme pryč," říkal hodinu po skončení zápasu mluvčí slávistického klubu Ondřej Zlámal.

Teď už jsou asi tři hodiny po konci zápasu a fanoušci Slavie se vydali na cestu domů. V ulicích Bělehradu je klid. Ostatně stejně jako před zápasem.

autor: jpa
Spustit audio