Za domy jim vyvěrá ropa, turisté ji zapálili

Na Slovensku se dají objevit neuvěřitelné věci. Třeba paní Jozefa Foldýnová z vesničky Korňa na Kysuci má za domem ropný pramen. Z nitra země tam tryská tmavá aromatická látka, kvůli které se vedou války. Však také důchodkyně žádnou radost z ropy nemá a bojí se, aby to jednou nevybuchlo. Naopak starosta obce má pro strach uděláno a k ropnému prameni láká turisty. Dokonce přemýšlí o ropných lázních.

Z kopce sjíždí povoz tažený koňmi a míjí ceduli „Ropný pramen 100 metrů“. Působí to zvláštně. Ropná studánka v Korni je široko daleko největší atrakce v kraji. Na první pohled to vypadá, jako kdyby traktoristé upustili z nádrže v lůně přírody naftu. Pramínek ovšem vytéká vytrvale. Navíc je vyznačený plotem a tabulí.

Z domku se dívá na ropnou strouhu i Jozefa Foldýnová. „Bojím se, že to vybuchne. Je to nebezpečné, bydlet tak blízko. Lidé sem chodí a koukají na špinavou díru,“ říká. Špinavou černou díru turisté vloni jednou zapálili a Jozefu Foldýnovou oheň pořádně vyděsil. Dobře si to pamatuje i starosta Jozef Kontrík. „Byli to Češi, zkoušeli sirky a hasily to dvě hasičské jednotky,“ vzpomíná starosta.

Ukazatel k ropnému prameni

Mládenci z Moravy si možná chtěli posvítit tak jako kdysi místní obyvatelé. Ti používali ropu do lampiček ještě po druhé světové válce, než do vsi zavedli elektřinu. Jenže pramen dává za hodinu jenom jeden kubík ropy a těžba se nevyplatí, říká Kontrík. „Zatím to zůstává jako turistická atrakce. Podobný přirozený výron je už jenom na Kostarice,“ upřesňuje.

V květnovém poledni je však Korňa turistů prostá. Vesnice leží stranou hlavní cesty, na konečné, a tak jeden penzion, jedna restaurace a dva obchody jsou v podstatě ekonomický zázrak. Potvrzuje to prodavačka Katarína: „Mluví se tu o ropném vrtu, ale že by z toho něco bylo, to není.“ Místní lidé zřejmě náklonností k ropnému výronu neoplývají. „Je to k ničemu. Měli by to zrušit,“ říká chasník neurčitého věku, který v obchodě dopíjí lahvové pivo.

Starosta Korni Jozef Kontrík

V minulosti místní lidé léčili ropou i záněty dobytka a používali ji do mastí. Do ropných lázní má však studánka daleko. Nikdo si ji ani nechce pronajmout, a tak je to spíš zajímavá zastávka po cestě do Tater. Korňa tak alespoň zůstává jedním z mála míst na světě, kde se o ropu nebojuje.


Zvětšit mapu: ropný pramen u obce Korňa na Slovensku
autor: lsm
Spustit audio