Za absenci hrozí poslancům srážky z platu. „K zásadním změnám nedošlo,“ říká předseda sněmovny Vondráček

22. květen 2019

Poslanci v posledních dvou měsících přistupují zodpovědněji k omlouvání svých absencí na jednání sněmovny. Může za to zpřísnění pravidel, kvůli kterému jim nově hrozí srážky z platu. 

Pokud není poslanec řádně omluven dva jednací dny v měsíci, přijde v následujícím měsíci o polovinu platu a náhrad. Pokud ve sněmovně chybí víc než čtyři dny a řádně se neomluví, nedostane v dalším měsíci výplatu žádnou. 

Zatímco v lednu tak zůstalo bez omluvy přes dvacet absencí, v dubnu se všichni chybějící zákonodárci ze schůze řádně omluvili. Vyplývá to z údajů od organizačního odboru sněmovny, který omluvenky kontroluje a taky z analýzy místopředsedy dolní komory Vojtěcha Pikala z Pirátské strany.

„K žádným srážkám z platu zatím nedošlo, nyní v květnu evidujeme tři jednodenní absence,“ říká předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček z hnutí ANO. „Prakticky ale nedošlo k žádné zásadní změně. Kdybychom skutečně chtěli kontrolovat absence poslanců, je třeba změnit jednací řád a zákon o platu ústavních činitelů.“

autoři: Jiří Chum , als
Spustit audio

Související