Z Vrbětic mizí poslední zbytky munice. Areál budou spravovat Vojenské lesy a statky

22. prosinec 2015

Ze skladu ve Vrběticích zmizí poslední zbytky munice. Občané okolních obcí se už podle ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO nemusí obávat o svoji bezpečnost. Kolem areálu teď vznikne plot s kamerami a čidly. Vojáci se pak z Vrbětic stáhnou.

„Od 1. 2. příštího roku by tam už armáda nepůsobila. Ostrahu bychom realizovali pomocí zaměstnanců Vojenských lesů a statků,“ potvrdil Stropnický a poděkoval šesti tisícům vojáků, kteří se na ostraze i likvidaci skladu podíleli.

Už včera vláda schválila odškodnění pro obyvatele žijící v okolí muničních skladů ve Vrběticích. Na každého člověka připadají v průměru 3000 korun.

Záchranné práce by měly skončit příští rok v červnu, čištění okolí areálu potrvá zřejmě několik let. Podle pyrotechniků je munice rozmetaná do korun stromů, je i pod povrchem země, některé lokality jsou těžce přístupné.

Při loňském výbuchu zemřeli dva lidé. Exploze vyšetřuje policie jako úmyslné obecné ohrožení. Státní zástupce podal kvůli skladování zakázaných výbušnin v muničním skladu obžalobu na pět lidí a dvě firmy.

Kauza muniční sklad Vrbětice
autoři: ČRo , kso
Spustit audio