Z vítězství Marine Le Penové měla francouzská vláda strach. Připravila nouzový plán

Ve Francii měli nouzový plán tak tajný, že ho raději nikdo nenapsal na papír ani mu nedal jméno. Nemluvíme o jaderné havárii ani přírodní katastrofě, ale o vítězství Marine Le Penové ve francouzských prezidentských volbách.

Jeden ze zdrojů časopisu L'Obs plán ochrany republiky přirovnal k vícestupňové raketě, od které se postupně odpoujují jednotlivé články. Nejdřív by byla na řadě policie a vojáci s úkolem zastavit nepokoje.


Pokud by se události vyvíjely podle představ předsedkyně francouzské krajně pravicové Národní fronty Marin Le Penové, platili by Francouzi v budoucnu frankem, v případě svého vítězství také chtěla uspořádat referendum o vystoupení Francie z EU.

„Úřady se obávaly hlavně krajní levice, která by mohla uvrhnout Francii do chaosu. Demonstranti si prý připravovali i pyrotechniku nebo zápalné lahve,“ přibližuje Ondřej Klapal ze zahraniční redakce.

Mimořádně by se sešel taky parlament, aby vyjádřil důvěru úřadující socialistické vládě. Ta by tak v rozporu s tradicí zůstala u moci až do poslaneckých voleb. Vůli voličů by ale respektoval, protože Marine Le Penová by se opravdu prezidentkou stala. Jen by pravděpodobně neměla bez podpory parlamentu vůbec žádnou faktickou moc.

autoři: jch , kla
Spustit audio