Z téhle romské osady pocházejí nejlepší psi. I když o tom místní neradi mluví

Na Slovensku najdete desítky romských osad. Sotva do nich ale chodí policie dohadovat obchody. Výjimkou jsou Jarovnice u Prešova. Tam je vůbec největší romská osada ve střední Evropě.

Jarovničtí Romové dokázali protnout začarovaný kruh nezaměstnanosti, chudoby a sociálních dávek. Vlastně si ho spíš vylepšili o jeden mezičlánek a tím je – pes.

Kynologie na skoro profesionální úrovni tu živí řadu rodin. A někteří psi vychovaní v osadě skončili i v řadách policejního sboru. O tomhle podnikání se dozvíte jenom šuškandou.

Nebyla by to romská osada, aby se na vás už zdaleka nevrhalo několik pejsků různé velikosti. Skáčou pod auto a vždycky se mu zázrakem nějak na poslední chvíli vyhnou. Tady v Jarovnicích je ale spousta psů pěkně za vraty domů a jejich majitelé s nimi pravidelně cvičí.

Čtěte také

Najít skutečného chovatele není tak jednoduché. Je jich tu sice spousta, nemají to ale napsané na čele a navíc, o psech neradi mluví na mikrofon. Ještě že mám s sebou Rastislava Zubaje z obecního úřadu v Jarovnicích. Ten umí romsky a má tu dveře otevřené.

Žádné granule. Kdo vaří, nosí zbytky

„Nevím přesně, kolik lidí se zde věnuje pejskaření, je jich ale dost – hlavně se tomu věnují muži,“ vysvětluje Rastislav Zubaj.

Z romské osady k policii

Nakonec máme štěstí, před obchodem postávají Marián a Dušan. Po chvilce se mi z nich přece jen povede něco vypáčit. „Psi jdou na kynologii, na sport, ale i k policii, pokud je pes s rodokmenem a splňuje všechny normy. Pomáhají všichni – každý, kdo zde vaří a má zbytky, tak je přinese sem,“ shodují se oba.

Neochota pochlubit se chovatelskými a cvičitelskými znalosti má svůj logický důvod. Není to tak úplně legální. Kynologické know-how přinesl do osady jeden z tamních Romů, který se naučil pracovat se psy na vojně v Čechách. To bylo před 35 lety.

Od té doby výcvik psů v Jarovnicích zapustil kořeny a zdejší psi se prodávají i do západní Evropy. Kolik takový pes stojí, řeknou ale Romové jenom vážnému zájemci. Neoficiálně se dá vycvičený pes z osady pořídit v přepočtu za asi 20 tisíc korun.

Čtěte také

Hned vedle osady je policejní stanice. I když jinde panuje mezi Romy a policií nevraživost, slovenská média třeba dodnes rozebírají údajně brutální loňský policejní zásah v romské osadě v Moldavě nad Bodvou, v Jarovnicích ukázali, že to jde i jinak. A že na policejní vodítko se hodí i pes, kterého vychovali Romové z nejchudších poměrů.

autor: vob
Spustit audio