Z pramene u Aše po opravě znovu teče minerálka

18. květen 2018 10:45

Po opravě jímání začala opět téct minerální voda z pramene v Dolních Pasekách u Aše. Pramen měl už v minulém roce minimální vydatnost a loni na podzim musel být jeho pavilon zcela uzavřen. Po opravě vydává pramen kolem tří litrů minerálky za minutu.

„Po demontáži jímacího systému bylo potřeba vyrobit zcela nový obturátor, což je předmět z plechu ve tvaru zvonu, který se nasazuje na vývěr pramene. Původní byl na několika místech proražený a to, kromě jiného, způsobovalo menší výtlak vody. Po sestavení systému a utěsnění obturátoru jílem minerálka teď vytéká ještě ve větší vydatnosti, než jsme byli v posledních letech zvyklí," uvedl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

Při opravě se podařilo vyřešit i problém odtoku vody, která se začala před časem objevovat ve schodišti uvnitř pavilonu. „Bylo zjištěno, že při předchozí rekonstrukci byl přerušen odtok vody, původně svedené do kanalizace a následně do nedalekého potoka. Mohlo se jednat i o další pramen," doplnil mluvčí. Nyní po opravě byl odtok navrácen do původního směru, tedy opět do potoka.

Po dokončení všech oprav by se pavilon měl znovu otevřít veřejnosti. Město tam nechá ještě položit novou dlažbu, vymalovat a provést rozbor vody. V posledních letech do úprav pavilonu a jeho okolí radnice investovala už přes 600 tisíc korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio