Z Prahy na Okoř o víkendu vyjede Cyklohráček, vlak speciálně upravený pro cyklisty a děti

16. květen 2014

Na trati Praha - Okoř - Slaný bude od tohoto víkendu jezdit vlak speciálně upravený pro cyklisty a děti. Jmenuje se Cyklohráček a cestující v něm najdou třeba tabuli na kreslení, deskové hry místo stolků nebo dětský kout s houpačkou. Ve vlaku bude platit běžné jízdné i opencard. Tři barevné vagóny budou jezdit dvakrát denně každou sobotu, neděli a o svátcích až do konce října.

Už zvenku vypadá Cyklohráček jinak než ostatní osobní vlaky na Masarykově nádraží. Je zelený s barevnými nápisy a kreslenými postavičkami.

Vnitřek prvního a třetího vagonu je pak úplně jiný než běžné vozy. „Nebo tady máme různé karty, malého průvodčího nebo malého vedoucího,“ říká "hrajvedoucí" Zuzana Cejzlarová.

„Druhý vůz je cyklistický, tam si mohou dát dospělí kola, můžeme jim tam případně dát nějaké lepení nebo pumpičku. V posledním voze je dětský koutek, jsou tam různé stavebnice i houpačka. Přední vůz je takový klidnější, je pro cestující, kteří chtějí jen tak jet,“ popisuje Cejzlarová.

Asistentky budou procházet vlakem každou cestu. „Musí s námi hodně spolupracovat rodiče, protože vlak je neprůchozí,“ naznačuje jedna z nich.

Cyklohráček vznikl podle ředitele společnosti Ropid Pavla Procházky jednoduchou přestavbou klasického vlaku. „Úpravy vyšly zhruba na 350 tisíc korun a rozdělili jsme si je společně s Českými dráhami napůl,“ vysvětluje.

Pokud se atrakce pro děti i cyklisty osvědčí, chtějí ji České dráhy rozšířit i na další tratě v republice.

autor: ank
Spustit audio