Z pardubických Tyršových sadů už zmizelo skoro třicet stromů

8. listopad 2017

Skoro tři desítky stromů v nedávno zrekonstruovaném parku většinou uschly a město je muselo nechat pokácet. Zjišťovali jsme, jestli v podzámeckém parku budou ubývat ještě stromy.

Jasan ztepilý půjde k zemi kvůli tomu, že ho postihlo onemocnění. „Asi jen deset procent stromu zůstalo při životě,“ vysvětluje kácení arborista Martin Brejník.

„V případě jasanů ztepilých je v posledních letech problém po celé zemi s chorobou, která zatím nemá ani české jméno, je to Chalara fraxinea, byla přenesená z jihovýchodní Asie z tamních jasanů a náš jasan ztepilý nemá bohužel geneticky dáno, aby se uměl této chorobě bránit,“ doplňuje arborista.

Dalším důvodem proč stromy v parku usychají, je ale i nedostatek vláhy, uvedl Brejník. „V posledních letech bylo sucho katastrofické a zrovna trojúhelník Pardubice – Hradec Králové – Choceň byl postižen opravdu velmi.“

Zatím z Tyršových sadů zmizelo 28 stromů a bude nutné pokácet další. „Stromy jsou ve špatném stavu. Jsou suché, větve jsou jen v horní části,“ vysvětluje důvody kácení v Tyršových sadech zastupitel Jan Linhart za Patrioty, který zastupuje také občanské sdružení Chráníme stromy.

V Tyršových sadech také jeden ze stromů nevydržel nápor větru

V plánu je vysázení nových stromů náhradou za uschlé jasany, nejprve je zapotřebí vše konzultovat s architekty i památkáři, potvrdil starosta městského obvodu Pardubice Jaroslav Menšík (ANO): „Máme připravenou určitou koncepci, kterou konzultujeme s architektem Jiránkem, který je autorem revitalizace sadů. Musíme ji konzultovat i s památkáři, protože se jedná o výhledy na zámek a vzhledem k tomu, že tu architekt navrhnul rozsáhlou výsadbu dubů, které budou mít hodně košatou korunu, takže nejsou takové nároky na množství výsadeb, které odpovídají těm uschlým stromům.“

Památkáři nové stromy nechtějí

„Když se podíváme na historické snímky, tak okolí zámku bylo poměrně neobsazené stromy a bylo to spíše volné prostranství a zámek byl dominantou. Památkáři mají proto tendenci abychom se vrátili a přiblížili původnímu stavu,“ říká k námitkám památkářů starosta.

Zastupiteli za Patrioty Janu Linhartovi se ale nelíbí, že v parku vznikají planiny. „Tato situace by měla být varováním a my bychom chtěli, aby se začalo vážně uvažovat o zpracování projektu obnovy parku.“

Arborista: chcete obnovovat obnovené?

„Já jsem trochu v rozpacích, protože dva roky po revitalizaci zpracovávat projekt na obnovu parku mi přijde zvláštní. V Tyršových sadech jsou vysázeny desítky stromů, převážně dubů, které se ujaly a začínají růst. Jsou to mohutné dřeviny, které tu mohou být třeba 300, 400 nebo i 500 let. Takže váhám, co se má obnovovat,“ reaguje na projekt obnovy parku arborista Martin Brejnik. Každopádně zima ukáže, o kolik stromů ještě Tyršovy sady přijdou.

autor: KUB
Spustit audio