Z nepálských chrámů zůstaly trosky. Místní přežívají pod igelitovými plachtami, popisuje Jaromír Marek

7. květen 2015

Hosté Radiožurnálu bývají často i domácí, tedy redaktoři. Jedním z domácích byl také zahraniční reportér Radiožurnálu Jaromír Marek. Nedávno se vrátil z Nepálu, tedy ze země, kterou zasáhlo ničivé zemětřesení. Přírodní katastrofa připravila místní o domovy a potraviny a celou zemi pak také o starobylé památky.

Když dorazil Jaromír Marek do nepálského Káthmándú, nevěřil svým očím. „Všechny cenné stavby byly v troskách a na místě pracovaly jen buldozery, které je postupně likvidovaly,“ přibližuje zahraniční reportér jeden ze silných momentů, které se ho skutečně dotkly.

Vraťme se však úplně na začátek, tedy k cestě do Nepálu, která nebyla vůbec jednoduchá. „Spousta lidí, která má rodiny ve vesnicích, odešla z práce, aby zjistila rozsah škod,“ přibližuje. Odpovědnost za pracovní úvazek opadla. „Zaměstnanci odešli a letiště bylo paralyzované,“ popisuje.

Káthmándú bylo podle Jaromíra Marka jedním z nejkrásnějších asijských měst. „Zachoval se tam duch tradičního místního města, které není prorostlé betonovými a skleněnými budovami,“ potvrzuje. Úzké uličky a nízké domky se však staly minulostí, stejně tak pagody, na jejich vrcholech stály bohatě zdobené dřevěné chrámy. „Všude bylo cítit vonné tyčinky. Město to bylo skutečně úžasné. Možná se něco z toho vrátí,“ doufá.

Čtěte také


Čísla sbírkových účtů
Namasté Nepál: 129929929/0600, variabilní symbol 1234
Člověk v tísni SOS Nepál: 54333345/0300
Český červený kříž: 333999/2700, variabilní symbol 1504
ADRA: 66888866/0300, variabilní symbol 380
Nebo DMS ve tvaru DMS ADRA, kterou je možné zasílat na číslo 87777 (cena jedné DMS je 30 korun).

„V Nepálu vyrostly stanové tábory, ti chudší spí pod igelitovými plachtami a obávám se, že tak budou bydlet ještě dlouho,“ říká Jaromír Marek a dodává: „Přiznávám se, že někdy místním něco dám, nedá se to všechno úplně přejít. Jenže nemůžete dát každému, od toho tam ani nejste. Vaší rolí je podání svědectví, díky němuž se třeba vyberou peníze na pomoc.“

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.