Z malé dírky se stal velký úspěch. I díky eurodotacím

22. listopad 2012
Zblízka

Některé nápady jsou tak primitivní, až jsou geniální. To je i případ vynálezce Olega Frajmana z Lanškrouna, který udělal díru do světa s dírkou o průměru tří milimetrů. Jenže věděl, kde ji vyvrtat, a tím usnadnil hospodyním a pěstitelům květin práci. Otvor totiž vyvrtal do truhlíku a vrazil do něj gumový špunt nebo spíš špuntík. Na své podnikání, které je podstatně rozmanitější, získal i dotaci z Evropské unie a prý nemusel dát nikomu bokem ani halíř.

„V souvislosti s evropskými dotacemi se mluví o obrovské korupci. Já osobně však nikdy nikomu peníze dávat nemusel,“ říká Oleg Frajman, který dostal dvoumiliónovou dotaci na rozvoj venkova. Postavil za ni malou továrnu.

Jde o dům, který skrývá vlastně jen technologickou linku. Z plastu se tu vyrábějí různé věci – jako například truhlíky.

Truhlík s dírkou pomůže hodpodyňkám i zahrádkářům, přitom šlo o jednoduchý nápad

Jako František v lázních

„Zákazníci se kolikrát báli koupit truhlík a rostliny. Měli strach, že když hodně zaprší, rostliny jim uhnijí. Vědí totiž, že sucho škodí, ale voda zabíjí. Tak jsme v truhlících začali u dna dělat otvory, jimiž se voda vypouští,“ popisuje Oleg Frajman.

„Tahle myšlenka vznikla rychle. Zrealizovat ji, to už bylo o odvaze,“ vzpomíná, jak se jeho vynález dostával do života. „Museli jsme zajistit, aby voda netekla. Udělejte díru třeba do takového bojleru!“

„Když voda vytéká z truhlíku, připomíná Františka v lázních,“ směje se Květa, žena Olega Frajmana, a dodává: „Voda tak po fasádě neteče dolů.“ Jedna dírka v truhlíku – a máme tu zahradnickou revoluci.

Dotace pomohla jemu, on pomáhá ekonomice

Truhlík nové generace s dírkou a špuntem dával její manžel dohromady dva roky včetně patentového řízení. Kromě toho vynalezl třeba vymačkávače na pasty a lepidla, chladiče bábovek a podobně.

Malá továrna s technologickou linkou vznikla také díky penězům Evropské unie. Jen tato forma na truhlíky stála 2 milióny

V malé továrničce v Rudolticích zaměstnává pět lidí a je hrdý na svůj styl. „Kupujeme tuzemský materiál, využíváme tuzemské pracovní síly a daně platíme v České republice. V tom vidím smysl dotace jako takové,“ uvažuje.

Oleg Frajman své truhlíky a další drobné vynálezy vyváží do okolních zemí. Teď má rozjednanou zakázku v Německu u velkého zahradnického řetězce. Bez dvoumiliónové dotace z Evropské unie by to podle něj bylo podstatně obtížnější.


Zvětšit mapu: malá továrna v Rudolticích mohla vzniknout i díky evropské dotaci

autor: lsm
Spustit audio