Z jógy nedělám vážnou věc, lidé přichází osvobodit svou mysl, říká instruktor jógy Václav Krejčí

25. listopad 2017

Powerjoga, ashtanga joga, hatha joga… existuje mnoho přívlastků jógy, které determinují cestu, kterou člověk jde – někdo chce používat více své tělo, někdo zase potřebuje meditaci. „Základní rozdíl je v přívlastcích, ve skutečnosti každá jóga používá stejné pozice a způsoby dýchání, jde o to, skrz co se člověk k józe dostává,“ vysvětluje lektor jógy Václav Krejčík, který vydává knihu Žijte jógu.

Klečíte, jste zaklonění a rukama se dotýkáte paty – pozice velblouda, která otvírá hrudník, tedy prostor, který svým denním běžným způsobem života hlavně stlačujeme, sedíme v kanceláři shrbení. „Když ji budeme trénovat, tak nám pomůže udržet tělo delší dobu funkčnější,“ říká.

Při józe je nejdůležitější dech – je to spojovatel naší mysli, těla a duše, propojuje všechno v nás s vesmírem. Pro pohyb také potřebujeme kyslík, a když dobře dýcháme, tak se nám lépe cvičí. „Dech je základní způsob, jak obživujeme naše tělo a relaxujeme mysl,“ vysvětluje.

Když vede lekci jógy, tak jeho cílem je především bavit lidi, nesnaží se z jógy udělat vážnou věc, ale pomocí různých pozic cvičit, aby měli pocit, že s tělem něco dělají, vede je k dýchání. Nechybí také žertování. „Lidé přijdou osvobodit svou mysl, po té hodině se cítí dobře, a o to mi jde,“ dodává.


Mým úkolem není lidem ukázat stoj na hlavě, ale být motivátorem člověka.Václav Krejčí

Jeho nejoblíbenější pozicí je stoj na hlavě, kterou provádí každé ráno – všechno je vzhůru nohama, vše se pomíchá, energie těla se nastartuje a jde se dál. A proč lidé cvičí jógu na paddleboardu? „Rovný povrch trénuje stabilizační systém těla, je to výborný trénink, tenhle způsob praxe jógy není špatný,“ uzavírá.

autoři: pst , prh
Spustit audio