Z hlediska nakažlivosti nám mutace zavaří, ale závažnost nemoci nemusí být horší, říká anesteziolog Balík

Vláda chce prodloužit nouzový stav a zpřísnit protikoronavirová opatření, například zavřít i první a druhé třídy základních škol. Někteří lékaři přitom v minulých dnech vyzývali k rychlému otevření škol. Jsou další zpřísnění opatření potřeba? Jak situaci mění britská a jihoafrická mutace? Tomáš Pancíř se ptal Martina Balíka, vedoucího lékaře z Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče z pražské Všeobecné fakultní nemocnice.

Jaká je aktuální situace ohledně covidových pacientů ve Všeobecné fakultní nemocnici? Zbývají vám ještě nějaká lůžka na JIP?

Zbývá nám jich několik na různých JIP, kdy se snažíme uvolnit kapacitu pro katastrofy z celé republiky. Máme před sebou víkend, kdy dochází k určitému přelomu i u nás v nemocnici, protože jsme zastavili elektivní operativu, tedy tu plánovanou. Budeme se teď věnovat covidu a emergentním stavům, to jsou katastrofy necovidové povahy, které musíme léčit z pohledu toho, co máme v nemocnici a na co jsem připravení.

Podle projekcí, které dnes prezentoval ministr zdravotnictví, hrozí, že počet denních nově nakažených dosáhne k 20 tisícům lidí. Jste na toto připravení?

Čtěte také

Doteď jsme měli tak 70-75 procent covid, zbytek byl noncovid. Když toto udělají všechny nemocnice, tak tím umožníme, aby se nám tam toto číslo vešlo. Budeme pracovat také s tím, že v jiných regionech nápor pacientů není takový. I když naše situace je specifická – stále vyrážíme po České republice do nemocnic s ekmem, tedy s přístrojem, který zachraňuje pacienty, kteří se nedají zvládnout ani na umělé plicní ventilaci. Snažíme se pomáhat všem okolo.

Pozorujete na vašem oddělení nějaké efekty toho, že se po České republice šíří britská mutace koronaviru? Že by se k vám dostávali jiní pacienti a průběh choroby byl vážnější?

Věkový profil máme pořád stejný. Vidím to, že lidé stůňou stejně jako před tím, ale těch lidí je více. Je to zřejmě dáno tou nakažlivostí s tím, že my ty mutace tak trošku objevujeme. Nevidím rozdílu mezi pacientem s britskou mutací a pacientem, který tady byl loni, protože těžké formy jsme viděli od začátku.

To znamená, že britská mutace nenapadá více mladé lidi?

Britská mutace déle replikuje, to se ví, takže proto se prodloužila karanténa, což je rozumné. A může nakazit více lidí. Čím více lidí, tím větší přesah do populačních skupin, kde to dříve tolik nebylo.

Máte informace o jihoafrické mutaci? Co od ní můžeme čekat?

Nemůžeme od ní čekat nic zvláštního. Bude velmi pravděpodobně brzděna vakcinací jako ty ostatní mutace. Myslím si, že na ni bude velmi podobná odpověď buněčné imunitě, kterou se nikdo nenamáhá monitorovat, takže tady spousta odborníků usuzují z protilátek. Myslím si, že z hlediska nakažlivosti a četnosti nám mutace zavaří, ale z hlediska závažnosti onemocnění nemáme informace, že by to mělo probíhat hůře než to, co jsme tady měli poslední rok.

Je potřeba zpřísnit opatření? A pomáhají nové léky proti koronaviru? Poslechněte si Dvacet minut Radiožurnálu s Martinem Balíkem.

autoři: Tomáš Pancíř , prh

Související