Z Dalmácie pochází nejen kravata, ale i dalmatin

11. srpen 2009

Když se řekne Chorvatsko, cizinec si obvykle vybaví moře, Dubrovník nebo kravatu, která je prý chorvatským vynálezem. Milovníci psů si určitě vzpomenout na dalmatina. Ten je považován za autochtonní, tedy původní, chorvatské plemeno, stejně jako například chorvatský ovčák nebo posávský lovecký pes.

Odborníci se ale přiklánějí k názoru, že strakatý dalmatin pravděpodobně pochází z Egypta. Na vyobrazeních faraonů je často k vidění pes, který dalmatina silně připomíná, ostatně jistou dobu se dalmatinům říkalo také egyptští psi. Do Dalmácie se podle kynologů dostali nejprve po souši přes Malou Asii a Řecko, odkud je přivezli tehdejší obchodníci na lodích.

Faraonovi psi v Dalmácii zdomácněli a odtud se pak rozšířili do celého světa díky čilým obchodním kontaktům Dubrovnické republiky, která existovala od roku 1278 až do roku 1806. Na vývoz dalmatinů měli v Dalmácii dost času.

Milovníci kvalitního divadla mají jedinečnou příležitost shlédnout tragikomedii Carla Goldoniho Poprask na laguně (Rybářské sváry). Jde o provedení splitského divadla v režii Vinka Brešana. Toho dobře známe jako režiséra populárních filmů Jak začala válka na mém ostrově nebo Maršál.

Brešan zinscenoval hru o životě podivného rybářského městečka na břehu skutečného moře. Herci se pohybují v písku a svou roli tu má i samo moře. Inscenace měla premiéru před dvěma dny a všechny recenze znějí nadšené. Poprask na laguně můžete ve Splitu vidět každý večer do 13. srpna, tedy ještě třikrát, pokud se vám poštěstí sehnat lístky. Představení je díky písničkám a kabaretním výstupům srozumitelné i těm, kteří chorvatsky příliš nerozumějí.

Bez jakýkoli jazykových problémů můžete sledovat večer makarských folklórních skupin, který začíná ve 22 hodin na Náměstí Tina Ujeviče v Makarské.

Dubrovnický symfonický orchestr začíná hrát o půl desáté večer v neobyčejně působivém prostředí - v atriu Knížecího paláce, to je ten s arkádami na Starém Městě v Dubrovníku.

Aktuální směnné kurzy:
Za 100 korun vám banka dá 26,60 kun a za 1 euro dostanete 7,26 kun.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot zůstávají beze změn. Litr benzínu Eurosuper 95 stojí 7,44 kun a Eurodizel 6,67 kun.

Doprava:
Doprava v Chorvatsku běží ve svých letních kolejích. To znamená, že je intenzivnější na hlavních tazích k moři a kolony vozidel můžete potkat na příjezdu ke všem velkým turistickým centrům.

Pokud cestujete na Istrijský poloostrov nebo opačně, pak vězte, že na obchvatu Rijeky se opravuje vozovka a doprava je od 21 hodin do 6 ráno vedena přes město, což může způsobit malé zdržení.

Hustý provoz hlásí hraniční přechod Macelj do Slovinska. Přechodem Goričani do Maďarska projedete bez čekání.

Počasí:
Zítřejší teploty vystoupí na 31 stupňů v Dubrovníku, 32 stupňů ve Splitu a 29 stupňů na Istrijském poloostrově. Teplota moře se pohybuje od 23 do 26 stupňů. Bude převážně slunečné počasí, jen na severním Jadranu a ve vnitrozemí se mohou vyskytnout přeháňky nebo bouřky.

Na Jadranu bude vát severozápadní a západní vítr rychlostí od 6 do 16 uzlů.

autor: mdo
Spustit audio