Z centra Prahy zmizí pouliční umění, platí nová pravidla

15. květen 2013

V pražské Celetné ulici nebo v ulici Na Příkopě by ode dneška neměli být k vidění pouliční umělci. Začíná platit nová vyhláška, která hudebníkům zpřísňuje podmínky pro jejich vystupování. Vedení města totiž rozšířilo seznam míst, kde se nesmí hrát.

Vedení město svými opatřeními reagovalo na stížnosti obyvatel Prahy 1, kterým vadilo především hraní a zpívání na mikrofon.

„Obyvatelé nemohli otevřít okna, měli vybubnované díry v hlavě a podobně,“ přiblížil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký z TOP 09 hlavní důvody tohoto omezení a pokračoval:

„Asi hudební produkce, podporovaná někdy i zesilovači, prostě není možná. Tak, jako bráníme obyvatele jiných lokalit před hlukem z aut a podobně, já musím bránit občany a obyvatele své městské části.“


Busking
Busking je pouliční hudební produkce. Termín se poprvé objevil v roce 1860 a odvíjí se od španělského slovesa buscar čili hledat. Pouliční umělci jsou tedy hledači nových zkušeností, poznání a smyslu života.

Živé umění bude možné provozovat od deseti hodin dopoledne do půl desáté večer. Najednou budou moci hrát maximálně čtyři osoby a jen hodinu a půl v kuse.

„Návrh zakázaných míst pro hudební produkci je ulice Celetná, Husova, Jilská, Karlova, Kožná, Malé náměstí, Melantrichova, Na Příkopě, Na Můstku, Týnská, Týnská ulička a Železná,“ jmenuje zakázaná místa radní Aleksandra Udženija z ODS.

Pouliční umění je také zakázané v prostranství Staroměstského, Křižovnického, Letenského nebo Řezáčova náměstí nebo v parku v Tusarově ulici na Praze 7.

autoři: ank , Marína Dvořáková , tch
Spustit audio