Z bazénu na skokanské můstky. I taková může být sportovní budoucnost Simony Baumrtové

15. červenec 2016

Sportovní obojživelníci kombinující několik disciplín bývali jevem častým spíše v polovině minulého století. V případě plavkyně Simony Baumrtové se ale dá říct, že v tomto směru láska nejen hory přenáší. Až účastnice letošních olympijských her totiž jednou ukončí svoji plaveckou kariéru, má díky svému partnerovi poměrně jasno v tom, jakému sportu bude věnovat svůj čas. Kapalné skupenství vody by totiž ráda vyměnila s lyžemi na nohou za to pevné.

Shodu okolností jsem se dozvěděl až dlouho poté, co jsme byli spolu, že snad chtěla vždycky zkusit skok na lyžích. Byl jsem překvapený, že se do tohoto prostředí takhle hrne, “ říká přítel plavkyně Simony Baumrtová Kryštof Kuba, který plní v reprezentačním týmu skokanů na lyžích roli fyzioterapeuta.

V rámci svého oboru pomáhá například i alpským lyžařům nebo atletce Zuzaně Hejnové. „Věřím tomu, že Simča by mohla v ženské reprezentaci klidně zazářit,“ dodává.

Pohodář co nezkazí žádnou legraci a profesionál s doktorátem s Univerzity Karlovy v jedné osobě učaroval české plavkyni nejen adrenalinovou nabídkou spustit se ze skokanského můstku směrem dolů.

Kryštof to zvládá zatím suverénně bez chyb, a to nejen těch pravopisných, a tak v životě plavecké mistryně Evropy postupně převzal role, které do té doby ležely hlavně na otci Tomášovi.

„Je jí 24, takže v tom jí lze plně důvěřovat,“ loučí se vyrovnaně s rolí otce-ochranitele Tomáš Baumrt. V nadsázce řečeno těžko posoudit, jak bude dceři důvěřovat, až mu oznámí svoji cestu na skokanskou věž, partnerství i sportovní spolupráce jeho dcery s Kryštofem ale klape zatím i před jeho očima po všech směrech.

Čtěte také

Recept na úspěch má totiž Simona v malíčku. Tedy ne tak doslova… Nejdřív se objevilo na jejím kotníku pět vytetovaných olympijských kruhů a bylo z toho v roce 2012 v Londýně senzační 10. místo na znakařské stovce. V předolympijském roce pak přibylo na prstu vytetované srdíčko. Nene, na malíčku ho nehledejte.

„Je to takový symbol, říkala jsem si, že alespoň si mne někdy někdo vezme,“ usmívá se chomutovská znakařka, která doufá, že nyní s osobní spokojeností rozkvetou opět i její sportovní výkony.

Simona Baumrtová

Má jasno ohledně své nové opory v osobní i sportovním životě Simona Baumrtová, která může už nyní počítat s tím, že Kryštof Kuba jako milovník surfingu, Jižní Ameriky a samozřejmě hlavně této chomutovské blondýnky, nebude v srpnu po jejím boku v olympijském Riu de Janeiru chybět.

autor: mij
Spustit audio