Youtubeři budou mít problém, Facebook je bažina, říká David Slížek

17. červenec 2018

Máte svého internetového oblíbence? Ať už jde o blogera, novináře, youtubera nebo třeba celý redakční tým, teď máte šanci se mu za jeho práci odměnit. Právě dnes, v úterý 17. července, totiž odstartoval další ročník populární internetové ankety Křišťálová lupa, ve které může hlasovat každý. „Letos navíc přibyla kategorie On-line video,“ upozorňuje šéfredaktor serveru Lupa David Slížek v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Pokud českému (i světovému) internetu v posledních letech vládne nějaký trend, je to právě on-line video. A tak není divu, že si konečně vysloužilo vlastní kategorii v prestižní Křišťálové lupě. 

Nabízeli mi i porno, říká populární youtuber Karel Kovář alias Kovy

Karel Kovář alias populární youtuber Kovy

Máte za to, že videa na YouTube jsou jen „nutella na hlavě“ nebo „batohy na kolejích“? Karel Kovář alias Kovy vás vyvede z omylu. Právě on je nejviditelnějším zástupcem toho, čemu se dnes říká „YouTube pro dospělejší publikum“: ve svých videích se nevyhýbá politice ani společenským tématům. „Youtuber musí mít nejen co říct, ale i pocit zodpovědnosti,“ vysvětluje v rozhovoru s Lucií Výbornou.

„Mě osobně baví hlavně profesionální videa, mám rád třeba Johna Olivera. Nával amatérských videí už je podle mě trochu za námi. A dokonce i klasičtí youtubeři začínají mít problém, že jim klesá pozornost, jejich boom je za námi. Podle mě teď přichází vlna videí, která budou dělána profesionálně a dobře,“ uvažuje internetový expert.

Problém jménem Facebook

Anketa Křišťálová lupa není na českém internetu žádným nováčkem. Poprvé se vyhlašovala už v roce 2006, a jak David Slížek upozorňuje, od té doby prošla nejen samotná anketa, ale i internet jako takový, mnoha velkými změnami. 

Čtěte takéNominujte svůj oblíbený projekt v Křišťálové lupě

„Dřív Křišťálová lupa popularizovala internetové služby, dnes internet používáme všichni denně. A to aniž si to uvědomujeme,“ upozorňuje.

Svět internetu přitom proměnily nejen chytré telefony, ale i sociální sítě. A byl to právě David Slížek, který před časem v jednom ze svých komentářů označil Facebook za „globální bažinu“. Jak zdůrazňuje, za svými slovy si stojí dodnes.

Sociální sítě ztratily kredit a lidé si na ně dávají větší pozor. Ve změně chování uživatelů se to ale neprojevilo.
David Slížek

„Problémem je hlavně obsah. Lidé mají pocit, že když někoho na internetu urazí, je to bez problému. Dělají věci, které by v reálném životě neudělali,“ soudí šéfredaktor serveru Lupa.

autoři: Lucie Výborná , als