Welt: Zatkli nepravého. Skutečný pachatel je ozbrojený a na útěku. Je možné, že znovu zaútočí

ON-LINE REPORTÁŽ ZPRAVODAJSKÉHO WEBU. „Zatkli jsme nepravého muže. Skutečný pachatel je stále ozbrojený a na útěku. Je možné, že znovu zaútočí,“ řekl deníku Die Welt policejní zdroj.

Sárský ministr vnitra Klaus Bouillon mezitím prohlásil, že „Německo je ve válečném stavu, i když ti, kdo chtějí vidět jen to dobré, před tím zavírají oči.“ Řekl to v dnešním rozhovoru pro německou stanici SR.

„Noční můra se stává skutečností,“ píše v souvislosti s pondělním útokem na vánoční trh v Berlíně německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Pachatel najel kamionem do lidí a zabil 12 osob, desítky dalších utrpěly zranění. Jak list uvádí, v první chvíli nikoho nenapadlo, že je to teroristický útok. Ale teď je zřejmé, že někdo chtěl napodobit teroristický čin, který se odehrál 14. července v Nice a který si vyžádal 84 obětí.

Autor článku se ptá, jak je možné, že se něco takového mohlo stát v Berlíně. Vždyť od událostí v Nice je jasné, že trhy a veřejné oslavy se musí obzvláště dobře střežit. První zkouškou po útoku v Nice byly mnichovské slavnosti piva, takzvaný Oktoberfest. V jeho případě bezpečnostní složky obstály. Na vánočních trzích, které se konají po celém Německu, v Berlíně dokonce na několika místech, ale zcela jistě platí jiná opatření než u masové akce typu Oktoberfest.

Podle deníku není možné zabránit každému riziku. To je to, před čím neustále varují politikové a policie. Je třeba se znovu zamyslet nad výrokem, že lidé se nemají vzdávat svého běžného životního stylu. Terorismus zkrátka nesmí určovat, v jaké atmosféře se budou konat oslavy a vánoční trhy. To je však teď v Německu sporné.

Čtěte také

A platí to především o vánočních trzích, protože ty mají zvláštní atmosféru. Při všem tom kýči a komerci se šíří nálada, na hony vzdálená pomyšlení na teroristickou válku, kterou Západu vyhlásili atentátníci. A Frankfurter Allgemeine Zeitung se dále ptá, jestli by člověk neměl raději místo adventních svící zapalovat svíce proti teroru.

Podle deníku bylo správné, že se po takových teroristických činech v Německu jen zřídkakdy odvolávaly hromadné společenské akce. Ve Francii ale strach po útocích během posledních let už zakořenil. A teď tomu nebude jinak ani v Německu, píše deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Agentura Reuters si všímá vyjádření kancléřky Angely Merkelové. Podotkla, že o pondělním útoku se toho ještě zatím moc neví. „O řadě věcí zatím nemůžeme s jistotou mluvit, ale předpokládám, že to skutečně byl teroristický útok,“ řekla Merkelová a dodala: „Pokud se potvrdí, že pachatelem byl člověk, který v Německu žádal ochranu a azyl, pak pro nás bude zvlášť těžké se s tím vyrovnat.“

Deník Die Welt mezitím uvedl, že původně zadržený Pákistánec zřejmě útok nespáchal. Deník se odvolává na zdroje z bezpečnostních složek.

autor: hbe
Spustit audio