Vzpomínáte? Novácká televizní soutěž se „proslavila“ podvodem v přímém přenosu

14. duben 2016
Svobodná a divoká 90. léta

Televizní loterie Bingo se vysílala v letech 1994 až 1996 na televizi Nova. Soutěžící si kupovali stírací losy a ti, kteří se dostali do televizního losování, otevírali skříňky, kde nacházeli výhry. V průběhu soutěže se však ukázalo, že někteří účastníci byli do hry nastrčeni. Organizátorům podfuku za deset tisíc korun předávali vysoké výhry.

Princip byl jednoduchý. Podvodníci koupili losy. Jejich člověk měl přístup do počítače a do nedokonalého programu předem navolil výherní čísla losů. Ty pak byly v přímém přenosu jakoby náhodně vygenerovány. Nastrčení jedinci dokonce věděli, kterou skříňku mají otevřít.

Podvod se dařilo dlouho tajit, nic netušila televize, štáb ani diváci. Od jisté doby však bylo divákům v sále i u obrazovek divné, že výherci se ze statisícových částek neradují. Už předem totiž věděli, že peníze nejsou jejich.


Svobodná? Divoká? Jaká byla 90. léta ve skutečnosti? Připomeňte si je.

Předzvěst konce

Televizní Bingo se stalo prvním známým počítačovým podvodem v době, kdy počítače běžně sloužily převážně jen k psaní a hraní prvních her. Škoda, kterou policie vyčíslila, nebyla zanedbatelná – autoři podvodu si podle policie přišli na 27 milionů korun.

Pár dní poté, co o machinacích v Bingu referovaly Lidové noviny, ministerstvo financí dodatkovou část, kde se otevíraly skříňky s penězi, zrušilo. Další losování se odehrávalo pod přísným policejním dohledem. Policie postupně pozatýkala sedm osob.

Zájem o televizní Bingo však zaznamenal v krátké době pokles až o šedesát procent. V březnu 1996 hra v původní podobě skončila. Nové Bingo se na Nově nikdy pořádně neprosadilo a brzy skončilo úplně.

autor: Pavel Hrabica
Spustit audio