Vznik ostravské superuniverzity není tak hladký, jak se čekalo

14. leden 2013

Sloučení Vysoké školy báňské a Ostravské univerzity má podle rektorů obou škol své odpůrce. Vznik ostravské superuniverzity se tak komplikuje a spojování univerzit může trvat i několik let.

Třiadvacetiletý Honza studuje na Vysoké škole báňské strojní inženýrství. Technický obor si vybral, protože nechtěl mít nouzi o práci. I když o slučování univerzit slyší takřka na každém kroku, sám pořádně ani neví, co přinese.

„Myslím si, že když se to sloučí, tak to asi bude lepší. Bude to celek a asi bych to tak nechal.“ Navíc je mu líto, že by superuniverzita neodrážela historii obou škol. „Název Vysoká škola báňská bych ponechal a každá univerzita by měla svůj název. Aby byly spolu, ale nebyly úplně dohromady.“

Třiadvacetiletý student má množná pravdu. I rektor Vysoké školy báňské Ivo Vondrák připouští, že sloučení dvou největších ostravských univerzit má i kritiky. V krajském městě tak nakonec jedna superuniverzita vzniknout nemusí.

„Nelze to lidem nařídit shora, navíc ani ten náš vysokoškolský zákon toto neumožňuje. Myslím si, že je třeba hledat to partnerství a ukázat, že to stojí za to.“ Sbližování je podle Vondráka otázkou tří až pěti let. „Také jde o to, jakou formou bude to sbližování probíhat. Nemusí to být jedna instituce, může to být nějaké konsorcium a to je třeba nějak vyjasnit.“

Spolupráce bude úzká

Ať už slučování obou univerzit dopadne jakkoli, obě školy z něj mohou v budoucnu těžit, potvrzuje rektor Ostravské univerzity Jiří Močkoř.

„I kdyby nedošlo z nějakého důvodu na přímou integraci, spolupráce mezi univerzitami bude velice úzká, protože my máme jednu velkou výhodu. Ty naše dvě univerzity jsou relativně disjunktní, každá dělá úplně něco jiného.“

Konečný termín pro sloučení, rok 2015, tak nemusí být definitivní. Stát letos do Ostravy poslal pětadvacetimilionovou dotaci, která má veřejným školám pomoci najít společnou cestu.

autoři: stj , jam
Spustit audio