Význam české egyptologie ve světě

3. červen 2004
Vaše téma

Dlouhodobé výzkumy zásadním způsobem mění obraz života ve staré egyptské říši. Egyptolog Miroslav Bárta uvádí, že mají o tehdejších egyptských rodinách přesnější informace než o českých předcích z 19. století. Ale všímají si také života současných Egypťanů a uvědomují si, že tamní prostí lidé mají jiné starosti než archeologické vykopávky. Starají se, co budou ten den jíst a vykopávky i turistický ruch vnímají jako jistou možnost obživy.

Miroslav Bárta: Tak samozřejmě turisti jsou považováni za zlaté husy a záleží na nich, jestli jim ta péra drží dobře nebo ne a problém je zvýrazněn hlavně v turistických centrech, kde samozřejmě jsou návaly turistů, kteří se obvykle dostanou do Egypta pouze jednou, je to exotická země stále ještě, s plnou v uvozovkách tajemství a vábení a jako takový turista si umím velmi dobře představit, že bych chtěl něco typického přivézt z toho okruhu předmětů, o kterých jsme mluvili. Na druhé straně také není divu ale, že se Egypťané snaží tímto způsobem turisty, řekl bych, ovlivnit, protože i když to je velká a beze sporu bohatá země, tak přece jenom každodenní obživa obyčejné rodiny tam není zdaleka tak jednoduchá a turistický ruch patří na špičku příjmů egyptské státní pokladny.

Čeští egyptologové jsou stejně jako jiní zahraničními návštěvníky a ani oni neujdou mnohdy dotěrným egyptským obchodníkům na tržištích, jak ostatně popisuje egyptolog Jaromír Krejčí.

Jaromír Krejčí: Tak oni samozřejmě nemůžou vědět, že když se objevíme na suku, na trhu, nejsme obyčejní turisté a že prostě opravdu k tady těm věcem většinou máme poměrně, řekněme, odtažitý vztah. A samozřejmě pak já mám takový jaksi trošku spor, že dávám najevo svůj zájem naoko a pak se bavím celou tou situací. Většinou je překvapí to, že my, i když samozřejmě nemluvíme nějak jaksi dobře arabsky, ale přece jenom musíme tu arabštinu nějakým způsobem ovládat, tak jsou vždycky překvapeni, že teda jsme schopni s nimi mluvit arabsky a vždycky se to pak stočí stejně na nějakou diskusi ohledně politiky a ohledně historie a tak dále.

Českou egyptologii považují světoví odborníci za jednu z nejlepších. Má dlouhou tradici. Už první český egyptolog František Lexa založil v období mezi světovými válkami takzvanou českou školu egyptologů a vychoval své následovníky, kteří pak dál předávali své znalosti a zkušenosti. Patřil k nim Jaroslav Černý, Zbyněk Žába, František Váhala. V současné době pak Miroslav Verner a další.

Autorizovaným pořizovatelem elektronického přepisu pořadů Českého rozhlasu je ANOPRESS IT, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ela
Spustit audio

Více z pořadu